Najboljši slovenski kolesar leta 2009 bo z malce oslabljeno nizozemsko ekipo Vacansolil v središču pozornosti na trasi Koper-Črni Kal-Postojna-Vrhnika-Horjul-Gorenja vas-Škofja Loka s ciljem v Medvodah. V Kopru bo štart ob 12. uri, konec pa ob 16.10.

Glede na zgodovino, zasedbo ekip in taktiko profesionalcev je na 173 kilometrov dolgi progi pričakovati skupinski šprint. Od leta 2004 se je z izjemo gorskih preizkušenj kar 17 etap končalo s šprintom. Le prvi zvezdnik letošnje dirke Vincenzo Nibali (Liquigas) je uspel ubežati leta 2007 v Beljaku. Enako le še Mitja Mahorič, domači kralj Toura, in Belorus Kušinski leta 2004 na Opčinah oziroma v Beljaku. Daleč preveč ekip (Adria Mobil, Liquigas, Lampre, Flaminia, Acqua Sapone, ISD) s svojimi aduti Markom Kumpom, Francescom Checchijem oziroma Danielom Bennatijem, Gregom Boletom, Enricom Rossijem, Luco Paolinijem in Giovannijem Viscontijem na glas računa na slavje vsaj na eni etapi.

Kar štiri od omenjenih 17 etap je dobil Božič, po dve leta 2004 in 2006, s čimer je daleč v vrhu izmed šesterice od 31 Slovencev, ki se bodo tokrat v karavani lahko pohvalili vsaj z eno zmago doma. Drugi so Adriin "dream team" Uroš Murn, Mitja Mahorič, Tomaž Nose, Marko Kump in njihov zlati deček v dresu Save Jure Zrimšek. Poleg tega je Idria-Jet ob Mahoriču (634 kilometrov), Nosetu (162), Zrimšku (168) in Andreju Omulcu (160), prvem možu ekipe Obrazi Delo Revije, že imel 391 kilometrov čast nositi rumeno majico na dirki Po Sloveniji. "Na dirko se je zares lepo vrniti. Na prvo stopničko mi že od februarja ni uspelo stopiti in upam, da bom končno prebil ta led. Vsi šprinterji so premagljivi. Da le ne bo dežja, sicer bo pestro," pravi Božič, ki obžaluje, ker ima v Sloveniji le enega zanesljivega pomočnika - Ongarata.

Prav lahko se zgodi, da bosta tako on kot Grega Bole, eden velikih junakov Dauphine, v medvoški klanec proti športni dvorani šprintala v zavetrju vlaka Adrie Mobila. "Naredil bom vse, da zmagam tudi na 101., 102. in 104. etapi dirk Po Sloveniji," je motiviran Marko Kump, strateg Milan Eržen in najmočnejša posadka vlaka Blaž Jarc, Uroš Murn in Mitja Mahorič pa tudi upajo na tak razplet. "Kume" je lani dobil zgodovinsko 100. etapo v Novem mestu.