V prvi vrsti Avstralca Richieja Porteja, ki je odkritje letošnje sezone, na Giru je celo nosil rožnato majico.

Avstralec pa na dirki ne bo edini, ki je bil letos na dirki po Italiji v skupnem vodstvu. Enako velja za kolesarja Liquigasa Vincenza Nibalija, ki je na slovenski pentlji že blestel. Leta 2007 je v skupnem seštevku zasedel drugo mesto, tako kot leto pozneje njegov moštveni kolega Franco Pellizotti. Slednji bo najbrž tudi prvi zvezdnik dirke, saj je lani Giro končal na drugem mestu, v svoji bogati karieri pa ima še nekaj pomembnih zmag. V zadnjem času ni bil v ospredju zanimanja le zaradi rezultatov, ampak tudi zaradi dopinških sumov. Tako kot Tadeja Valjavca so ga namreč pred letošnjo italijansko "pentljo" suspendirali zaradi prevelikega števila hematokritov v krvi, takrat ga je zamenjal prav Nibali. Pellizotti bo v Slovenijo gotovo prišel motiviran in bo eden glavnih favoritov za končno zmago, med katere sodi še en tekmovalec Liquigasa Hrvat Robert Kišerlovski, visoka pričakovanja pa ima tudi slovenski član Liquigasa Kristjan Koren.

Tretja ekipa Pro Toura, Lampre, tako kakovostnih posameznikov ne bo imela. Bolj kot po skupno zmago prihaja po etapne uspehe, njihovi glavni aduti bodo Daniele Bennati, Francesco Chicchi in pa tudi Grega Bole, ki je dobro formo pokazal z etapno zmago na v nedeljo končani dirki Pro Toura, Dauphine Libere. Sprinterji naj bi sicer na svoj račun prišli kar v treh etapah, le v sobotni tretji s ciljem na Krvavcu, ki bo skoraj gotovo odločilna za skupni vrstni red, naj ne bi imeli možnosti. Kot napovedujejo strokovnjaki, v vseh treh etapah ne bodo klasični sprinti glavnine, ampak zaradi razgibane konfiguracije sprinti večje ali manjše skupine.

Seveda kandidati za skupno in etapne zmage ne prihajajo le iz najmočnejših ekip, tudi v drugih moštvih je nekaj zanimivih imen. Tako bo Acqua Sapone prišla z odličnim Hrvatom Vladimirjem Miholjevičem, ki je na dirki žel uspehe že z novomeško Krko, Italijani Lucom Paolinijem, Massimom Codolom, Giuseppejem Palumbom, zanimiv pa bi lahko bil tudi Kolumbijec Jose Tunarrosa. V moštvu ISD naj bi glavno besedo imel Giovanni Visconti, pod drobnogledom bo tudi povratnik po dopinškem škandalu Nemec Patrick Sinkewitz. Podobno kot za Nemca velja tudi za kolesarja Ceramice Flaminie, Riccarda Riccoja, ki je s pomočjo dopinga blestel na predlanskem Giru, po vrnitvi po kazni pa je zabeležil nekaj lepih uspehov.

Prvič bo v Sloveniji nastopila španska ekipa Xacobeo Galicia, glede na kakovost španskih kolesarjev gotovo ne bo "outsider", čeprav v sestavi še nima uveljavljenih imen. Kakovostna ekipa je še Vacansoleil, kjer bo svoj trenutek slave iskal predvsem slovenski sprinter Borut Božič.

Svojo računico imajo tudi slovenske ekipe, ki gotovo ne bodo igrale obrobne vloge. Seveda največ pričakujejo v taboru organizatorja, Adrie Mobila, ki ima v svojih vrstah kar dva nekdanja zmagovalca dirke. Mitja Mahorič jo je dobil dvakrat, prav tako Tomaž Nose, ki pa je moral leta 2006 predati naslov najboljšega Juretu Golčerju, saj je v tistem času jemal nedovoljena zdravila. Nose, lani drugi, bo glavni novomeški adut v generalni uvrstitvi, v sprintih pa se naj bi za najvišja mesta potegoval Marko Kump. Ekipe Save, Dela revij in Zheroquadra Radenske imajo manj znanih kolesarjev, vsekakor pa jih ne gre odpisati.

Skupaj bo dirka Po Sloveniji letos dolga 667 kilometrov. Uvodna etapa bo potekala med Koprom in Medvodami (173 km), druga od Ljubljane do avstrijskega Beljaka (166 km), tretja od Bleda do Krvavca (171 km), četrta pa od Brežic do Novega mesta (157 km), kjer je po tradiciji cilj. Po krajši spremembi tokrat spet v nedeljo.