Potapljaška šola na jasi

"V predstavah in dogodkih na obeh odrih se bo zvrstilo več kot 600 nastopajočih," napoveduje Urška Košica, producentka dogodkov v parku. Po njenih besedah so popestrili program 40 ustvarjalnih in izobraževalnih delavnic, v katerem se bo udejstvovalo približno 500 sodelavcev. Poleg potapljaške, kemijske, kiparske, modelarske delavnice in podobnih bodo imeli še nove tehnične in naravoslovne, pri čemer bodo dali poudarek humanitarnosti in biotski raznovrstnosti. "Izbirna komisija v Bruslju za izbor prestolnice kulture je še posebej izpostavila ta del programa," je dogajanje v parku hvalil Vladimir Rukavina - Gogo, direktor Narodnega doma Maribor.

Čeprav je v časih gospodarske krize zelo težko pridobiti sponzorje, 18. festival Lent ni doživel krnjenja programske vsebine, poudarja direktor. V morju lahkotne in resne kulturne zabave ter raznih drugih dogodkov spet obeta Jazzlent. V fenomenalnem ambientu dvorišča, kjer je nekoč oddajal Radio Maribor, bo 1. julija nastopil sloviti basist Steve Swallow, in sicer v triu z Ohadom Talmorjem in Adamom Nussbaumom. Dan zatem pride v Maribor James Blood Ulmer Odyssey, 4. julija pa bo ob 22. uri nastopila skupina Freda Wesleyja, pozavnista legendarne spremljevalne zasedbe rajnkega Jamesa Browna. Zelo zanimiv bo tudi koncert jazz-rap zasedbe Iswhat? (8. julija), ki je pred leti nastopila na žal že ukinjenem mariborskem jazz festivalu Izzven.

Maori, ciganska banda in uspešnice iz osemdesetih

Glavni oder bo letos prizorišče nastopov priljubljenih glasbenikov iz Slovenije in držav bivše Jugoslavije, močan magnet za občinstvo pa bo nedvomno spet 22. festival folklornih skupin Folkart. Tokrat bodo v Maribor ponovno prišli Maori z Nove Zelandije in skupine iz Indonezije, Kanade, Makedonije, BiH ter Madžarske. Za ciganski sentiment bo na plavajočem odru na Dravi poskrbela odlična romunska Mahala Rai Banda (6. julija), dan za tem pa bo tam nastopil japonski orkester Shibusa Shirazu, ki je pred leti že igral na ljubljanski Drugi godbi. Za 9. julij pa so organizatorji festivala Lent "iz naftalina potegnili" jazz-pop britansko zasedbo Matt Bianco, ki je s svojimi latinsko-ameriško obarvanimi ritmi v 80. letih poskrbela za več uspešnic (Yeah Yeah, Half a Minute...). V Mariboru naj bi zaigrali tudi nekaj skladb iz njihovega najnovejšega albuma - Hifi Bossanova.