Gozdni sadeži ali vroča eksotika, poleti se nam ponuja oboje. Po borovnice se odpravimo v gozd, z domačega vrta trgamo jagode, na tržnici si izberemo melone, lubenice, kivi, mango.

Borovnice

Drobni modri plodovi z nizkega grmičevja so poznani predvsem po zdravju, ki ga nosijo v sebi. Vsebujejo karotene, ki varujejo imunski sistem pred vdorom bakterij in pred prostimi radikali, pa tudi veliko vitamina C in čreslovin, ki pomagajo ob driskah in blažjih prebavnih motnjah. Borovnice so odlično sredstvo tudi ob hujšanju, saj 10 dag borovnic brez dodatka sladkorja vsebuje le 60 kcal.

Če kupujete sveže borovnice, izberite sadeže, ki so čvrsti, suhi in gladki. Mehki, vodeni sadeži pomenijo, da so borovnice verjetno prezrele, če pa so nagubane, so najbrž prestare.

Čeprav so borovnice najboljše kmalu potem, ko so nabrane, iz njih lahko pripravljamo tudi nadev za palačinke, frapeje z jogurtom, predelamo jih v marmelado, žele ali pa iz njih spečemo kakšno dobro sladico.

Gozdne jagode

Obronki gozdnih jas skrivajo dehteče jagode, ki imajo močnejšo aromo in okus kot tiste domače z vrtov ali nasadov, količina vitamina C pa je pri obeh vrstah podobna.

Ker so gozdne jagode drobne, jih bomo le težko nabrali dovolj za ozimnico, zato si jih privoščimo sveže v sadni solati, v kombinaciji z mlečnimi izdelki in drugim sadjem s tržnice.

Brusnice

Rdeči plodovi, ki jih med sprehodom po gozdu številni spregledajo, zorijo od julija do oktobra. Tedaj se nizki grmički brusnic šibijo pod plodovi. Tudi brusnice vsebujejo vitamine, plodovi, vkuhani s sladkorjem, pa delujejo osvežujoče.

Brusnic ne uživamo svežih, saj so zelo kisle, zato jih s sladkorjem pripravimo v kompotu, soku, želeju ali marmeladi. Džem in omaka sta skoraj nepogrešljiv dodatek k jedem iz divjačine.

Tudi robide in maline so okusne, sočne in polne vitaminov. Da jih ne bi nabrali, nas lahko odvrne le trnje, s katerim je posuto grmovje. Sicer pa nabrane maline in robide z gozdnih jas prav tako ponudimo sveže ali iz njih pripravimo sokove, sirupe, želeje, marmelade in sladice.

Melone

Melone so bogate z vitaminom A in imajo malo kalorij. Izvrstno teknejo osladkane in pokapane z rumom, njihov okus pa se odlično dopolnjuje s pršutom. Lahko jih ponudite s kozarcem desertnega vina ali portovca.

Izberite okrogle sadeže zlate barve, saj so takšni najbolj zreli. Zelene melone bodo pri sobni temperaturi zrele v nekaj dneh. Melonino meso lahko, če ste spretni, s posebno žličko izdolbete v kroglice in jih ponudite močno ohlajene.

Lubenica

Lubenice po nabiranju ne zorijo več, zato je pomembno izbrati zrel sadež. Poiščite trdne sadeže s temno lupino. Dno lubenice naj bo svetlo zelene ali svetlo rumene barve. Ko potrkate po njej, votlo zazveni. Če kupujete narezano lubenico, naj bo njeno meso svetlo rožnato oz. svetlo rdeče. Veliko vlaken ali belih črt je znak, da je lubenica že stara.

Kivi

Zrel kivi se bo vdal pritisku prsta, vendar ne sme biti premehak. Vojaško rjava barva in puhasta lupina sta najboljši dokaz pravšnje zrelosti. Sočen sadež se zdi tudi precej težak glede na svojo velikost.

Mango

Zrel mango je zelene barve z rdečimi ali oranžnimi lisami. Ne sme biti ne pretrd in ne premehek in mora imeti nepoškodovano lupino.

Če kupite premalo zrel mango, ga imejte pred uporabo nekaj dni na sobni temperaturi. To je precej kaloričen sadež, saj premore okoli 150kcal.