Letošnji festival Lent bo potekal med 25. junijem in 10. julijem in tudi tokrat organizator Narodni dom obljublja izjemen izbor prireditev, med drugimi koncerte, gledališke in plesne predstave, športne dogodke, ulične nastope, ustvarjalne delavnice za otroke in pogovore z umetniki.

Prireditve bodo potekale na več kot 30 prizoriščih po vsem Mariboru. Največje, kot že samo ime pove, je plavajoči Glavni oder na Dravi, ki ponuja prostor za približno 2000 obiskovalcev. Tudi letos bo gostil vrsto odmevnejših izvajalcev, med katerimi bodo Perpetuum Jazzile, Darja Švajger, Zoran Predin in Magnifico, hrvaška predstavnika Prljavo kazalište in Massimo Savić, romski virtuozi Mahala Rai Banda, japonski Shibusa Shirazu Orchestra in britanske zvezde Matt Bianco.

Na Glavnem odru se bo prav tako odvijal mednarodni folklorni festival Folkart, ki z gostujočimi folklornimi skupinami z vsega sveta vsako leto privabi največ zanimanja obiskovalcev. Tokrat bodo v Maribor ponovno prišli Maori z Nove Zelandije, pa skupine iz Indonezije, Kanade, Makedonije, Bosne in Hercegovine in Madžarske.

Za vsak glasbeni okus nekaj

Jazzlent je stična točka za ljubitelje jazza, Večerov oder skrbi za rockovske ritme, oder Rotovž gosti gledališke predstave, Mladinin oder odkriva nove zvezde, v Sodnem stolpu so ob soju sveč in bakel večeri šansonov in etno koncerti, privrženci klasične glasbe pa lahko pridejo na svoj račun v Dvorani Union in Sinagogi.

V mestnem parku se v času Lenta odvijajo različne aktivnosti za otroke, v okviru Športnega Lenta je poskrbljeno za ljubitelje športa. Dogajanje na mestnih ulicah in trgih pa bodo popestrila ulična gledališča, kjer je po navedbah organizatorjev mogoče pričakovati vse, od nastopov šarmantnih klovnov do eksplozivnih spektaklov.

Eden največjih festivalov v Evropi

Več kot 600 različnih prireditev in pol milijona obiskovalcev letno uvršča festival Lent med največje tovrstne festivale v Evropi. Multikulturni festival, ki je pred sedemnajstimi leti izšel iz folklornega festivala Folkart, se lahko pohvali tudi s številnimi nagradami, med katerimi je več kot 30 nagrad svetovnega festivalskega združenja IFEA, ki združuje približno 2500 festivalov z vsega sveta.

Prvi mož festivala Lent, direktor Narodnega doma Vladimir Rukavina pravi, da lahko na Lentu vsakdo najde kaj zase. "Pričakujem, da bodo ljudje letos znova z veseljem prišli k reki Dravi, pričakujem krasne večere polne kulture in pričakujem čim več Slovencev in seveda tudi drugih, da začnejo poletje skupaj z nami na Lentu," je dejal v izjavi za STA.

Nekateri kritiki festivalu sicer očitajo, da s številnimi stojnicami s hrano in pijačo izgublja na kakovosti in postaja vedno bolj podoben "vaški veselici". Rukavina vztraja, da temu ni tako. Kot je dejal, je festival še vedno na visokem kakovostnem nivoju, kritiki pa pozabljajo, da se ljudje na Lentu tudi izobražujejo. "Marsikdo tam prvič vidi opero ali balet, jazz ali folkloro," je ponazoril. "Če se ob tem še veselijo, to še vedno ni veselica," je dodal.

Številke govorijo zase. Lani je festival Lent kljub slabemu vremenu obiskalo okoli 500.000 ljudi, nastopilo pa je okoli 5800 umetnikov iz 43 držav.