Jožef Školč, ki je trenutno državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, je poudaril, da je EPK pomemben za vso državo in da si slovenski kulturni ustvarjalci od njega veliko obetajo. Kot je dejal, bodo v roku dveh tednov objavili razpis za poslovnega in programskega direktorja zavoda, konec tega meseca pa bodo z župani partnerskih mest preučili, kakšno je stanje v posameznih občinah v zvezi s tem projektom in kakšni so načrti programskega sveta.

"Smo pred zahtevno nalogo, a ji bomo kos, če bomo imeli ustrezno podporo kulturne in druge javnosti," je dejal. Sam ima glede prihodnosti projekta dober občutek in meni, da bo bistveno spremenil podobo ne le severovzhodne Slovenije ampak celotne države. "EPK mora Slovenijo odpreti navzven, to se mi zdi najpomembnejši cilj," je dejal.

V Naskovem dvorcu, kjer je sedež zavoda, je danes potekala tudi konstitutivna seja programskega sveta, ki bo skrbel za vsebinsko podobo EPK. Novoimenovani predsednik tega sveta Tomaž Pandur je na novinarski konferenci pojasnil, da bo svet iz obstoječe programske sheme, ki je bila narejena doslej, poskušal izluščiti "najboljše, najbolj prepoznavno, najbolj avtentično, tisto, kar lahko nam samim in celotni Evropi govori o nas, govori o času, o prostoru". Dodal bo tudi programe, ki še nastajajo.

"Tu smo zato, da pripravimo novo programsko matrico, ki bo na nek način zaznamovala kulturno identiteto institucije evropske prestolnice kulture," je dejal mednarodno priznani režiser. Programskega sveta ne razume kot protokolarno telo ampak kot "kreativno bazo izrazito mislečih ljudi, ki lahko ustvarijo programsko shemo, ki bo unikatna in v Evropi tudi prepoznavna".

Po mnenju Pandurja je časa še dovolj, a jih čaka veliko dela, program pa naj bi bil pripravljen do konca tega leta. Kot je dejal, ta program ne bo festivalski, priložnostni in hitro minljiv. "Izbirali bomo programe, ki bodo trajno zaznamovali mesto," je zatrdil.

Mariborski župan Franc Kangler je z izbiro obeh predsednikov zadovoljen. Školč je po njegovih besedah eden redkih politikov, ki se zaveda, da EPK ni lokalni projekt, Pandur pa bo po njegovem mnenju lahko dal EPK poseben prispevek.

Za priprave na EPK je doslej skrbelo začasno vodstvo, ki ga je imenoval župan in ga je vodil v.d. generalnega direktorja Vladimir Rukavina. Ta je danes pojasnil, da bodo priprave na EPK zdaj, ko je javni zavod Maribor 2012 dobil konkretno podobo, mnogo lažje. "Danes imamo meritorne organe, ki bodo lahko še enkrat šli skozi programe, jih potrdili ali po potrebi spremenili," je pojasnil.

Rukavina zaenkrat ostaja v.d. generalnega direktorja, in sicer vse dokler ne bo mariborska občina objavila novega razpisa, ali bo znova kandidiral, pa ni želel izdati. "Na voljo sem projektu, kot sem to obljubil županu, več o tem pa bi v tem trenutku težko rekel," je dejal.

Župan Kangler je po drugi strani potrdil, da ima Rukavina podporo županov vseh šestih partnerskih mest. "Vladimir Rukavina je usklajeno ime za generalnega direktorja," je dejal.