Mandela odgovarja na temeljna človeška vprašanja, kot so, kaj je v življenju pomembno, kaj pomeni sprava, kaj spoštovanje, je na današnji predstavitvi dejal častni konzul Južnoafriške republike (JAR) v Sloveniji Janez Pergar. To so tudi odprta vprašanja, ki še vedno tarejo tudi slovenski narod. "Mandelo bi zadela kap, če bi videl, kako si Slovenci predstavljamo demokracijo - kot žogo v rokah različnih strank," je dejal Pergar.

Pergar meni, da se JAR dela krivica, če se o njej piše in govori le kot o državi kriminala in aidsa. Tega si država in Mandela po njegovem prepričanju ne zaslužita. Ne smemo pozabiti, da je JAR med drugim dala veliko Nobelovih nagrajencev, je spomnil. "Svobode, demokracije in sprave ni nikoli dovolj", pa je menil novinar Branko Soban, za katerega je Mandela eden največjih političnih velikanov prejšnjega stoletja.

Delo Dolga pot do svobode, ki je v izvirniku izšla leta 1996, je prevajalka Jedrt Maležič označila kot intimno pripoved človeka, ki je za svobodo žrtvoval vse, tudi osebno življenje, ter ob vsem ostal velikodušen do svojih nasprotnikov. Mandela namreč zagovarja tezo, "da je treba osvoboditi tako zatiranega kot zatiralca".

Pot do svobode ni bila končana leta 1994, ko je Mandela postal predsednik, niti ni končana danes, je še poudaril Pergar, kar je Maležičeva ilustrirala z Mandelovo mislijo, da ko zlezeš na nek hrib, se sicer za hip ustaviš, spočiješ in razgledaš naokrog, vendar obenem opaziš, koliko je še hribov. "Pot je dolga in še ni končana, je pa začrtana," pa je menil Soban. Novinar se je, kot je povedal, imel priložnost srečati s prvim temnopoltim predsednikom JAR pa tudi z njegovim predhodnikom, zadnjim belim predsednikom Frederikom Willemom de Klerkom. Slednji, ki je leta 1993 z Mandelo prejel Nobelovo nagrado za mir, je, kot je poudaril Soban, tudi pomembno prispeval k odpravi apartheida.

Mandelo, ki je sprejel le en mandat predsedovanja, kar je Pergar ocenil za dejanje velikega človeka, belci v JAR zelo spoštujejo. Pergar zato napoveduje, da bodo - sicer paradoksalno - po Mandelini smrti prav belci nosilci njegovih idej.