Lanski klubski kolega je nekajkrat poskušal s skoki uiti, a mu je Brajkovič zadnje metre dal kontro. Belokranjec je še enkrat osvojil tretje mesto za dvema zanj nepomembnima ubežnikoma. Ker sta oba najbližja zasledovalca, Britanca Thomas in Millar, zaostala, bo Contador z 1:45 zaostanka edini nevarni danes čez dva prelaza z dolgim spustom do Grenobla in najbolj jutri na legendarni Alpe d'Huez. Premoč Brajkoviča se kaže tudi v zeleni majici najboljšega po etapnih uvrstitvah, ki jo nosi sicer virtualno, posodil jo bo Thomasu. Odlično se drži tudi Kristjan Koren, ki je bil tokrat 30., v skupnem seštevku pa zaseda šestnajsto mesto.

Včerajšnjo četrto etapo je sicer dobil Francoz Nicolas Vogondy, ki so se mu s tem izpolnile otroške sanje: "Dvakrat sem bil prvak Francije. Toda zmagati na eni od etap dirke, na kateri nastopa tudi Alberto Contador in olimpijski zmagovalec Samuel Sanchez, je nekaj posebnega. Izpolnile so se mi sanje." Na 1870 metrov visok sedemodstotni vzpon na Risoul, ki je bil dolg 12,8 kilometra, je dvaintridesetletni Vogondy prišel z dvanajstimi sekundami prednosti pred Sicardom in petnajstimi pred Brajkovičem in Contadorjem, ki sta v cilj prišla istočasno. Brajkovič v skupnem seštevku vodi pred Američanom Tejayem Van Garderenom (HTC-Columbia), ki zaostaja za minuto in 15 sekund, na tretje mesto pa je napredoval Contador. "Za mano je izredno težka etapa. Na zadnjem klancu so bili moštveni kolegi odlični, še posebno pa se je odlično odrezal Chris Horner. Ljubim to ekipo," je po četrti etapi dejal Jani Brajkovič in tako potrdil, da je že zakopal bojno sekiro z mehaniki, na katere je bil Belokranjec jezen na tretji etapi, ker se mu je pokvarilo kolo.

Vogondy je z zmago zavrnil trditve, da naj ne bi bil hribolazec. Zmago je dosegel le dva meseca potem, ko je ponovno dobil tekmovalno licenco. Premor je imel, ker so odkrili, da ima težave s srcem. "Na zadnjem vzponu sem dolgo čakal, da bo kdo napadel, pa se ni nič zgodilo. Zato sem sam pritisnil na pedale in skušal tekmovati zgolj sam s seboj. Vzpon je bil zelo težak, še napornejši pa zaradi vetra v prsi. Lepo je, če se nekomu prilepiš na kolo, nekaj povsem drugega pa, če napadaš sam," je Brajkoviču nekoliko poočital Alberto Contador, ki je vodstvo izgubil po šestem mestu v kronometru.

Danes bo na programu peta etapa od Serre-Chevalierja do Grenobla (143,5 km), ki bo imela 31 kilometrov pred ciljem vzpon na Chamrousse, prvega pa že kmalu po štartu na Col du Lautaret.