HTC Dva, ki ga je v ključnih trenutkih minulega leta vodila Marta Bertoncelj, sicer tudi direktorica Merfina in prva nadzornica Merkurja, ima namreč po naših podatkih sedaj v lasti več Merkurjevih trgovskih centrov. V kratkem času, ko je bil Merkur lastnik družbe, pa je HTC Dva doživel nepojasnjeno rast, ki bi ji jo zavidale številne družbe. Decembra lani se je namreč HTC Dva iz družbe z nekaj tisoč evri premoženja prelevil v eno največjih slovenskih družb, ki je imela konec minulega leta že kar 272 milijonov evrov sredstev. Za primerjavo, to je dvakrat več, kot je imel na primer konec lanskega leta Aerodrom Ljubljana.

A od te rasti Merkur ni imel veliko, saj je bil lastnik HTC Dva vsega devet dni, nato pa je po neznani ceni družbo - uradno - prodal podjetju Factor Leasing Borisa Miklavčiča, Stanka Glavana, Dušana Beleta in Borisa Milevoja.

Začetek zgodbe sega v decembrske dni minulega leta, ko je Merkur od Hypo Leasinga kupil "prazni" HTC Dva. Takoj ko je omenjena družba prišla pod okrilje Kordeževih, je HTC DVa od Gradisa Skupine G kupil za med 5 in 12 milijonov evrov delnic Gorenjske banke, od družb, povezanih z velenjskim poslovnežem Tomažem Ročnikom, pa za med dva in pet milijonov evrov delnic Nove Ljubljanske banke. A to je bil očitno le vrh ledene gore.

Iz bilanc družbe HTC Dva je namreč razvidno, da so lani kupili tudi za kar 76 milijonov evrov nepremičnin, ki jih očitno sedaj dajejo v najem. Po naših informacijah, ki nam jih včeraj pozno popoldne pri Kordežu ni uspelo preveriti, naj bi Merkur HTC Dva prodal okoli 16 trgovskih centrov, ki mu jih sedaj HTC Dva oddaja. O "primernosti" prodajne cene veliko pove podatek, da so te nepremičnine v družbi HTC Dva lani prevrednotili in ugotovili, da je njihova poštena vrednost višja za kar 26 milijonov evrov oziroma da so vredne več kot 100 milijonov evrov. Katere trgovske centre so prodali HTC Dva in pod kakšnimi pogoji ter po kakšni ceni jih sedaj najemajo, bodo v Merkurju poskušali izvedeti danes.

Iz bilanc HTC Dva pa izhaja, da se lani ni ukvarjal le z nakupi delnic in nepremičnin. Lani je namreč najel za kar 157,5 milijona evrov kratkoročnih posojil, identičen znesek pa nato posodil naprej. Ali je prejemnik teh posojil družba Merfin Merkurjevih menedžerjev, ni mogoče preveriti, saj v Merfinu, ki ga vodi prav Marta Bertoncelj, bilanc še niso razkrili. Prav tako ni znano, kje je HTC Dva dobil skupaj za 233 milijonov evrov posojil. Le manjši del, in sicer 10 milijonov evrov kratkoročnih posojil, je namreč HTC Dva najel pri bankah, preostanek pa pri neznanih družbah. Tudi iz bilanc Merkurja ni mogoče razbrati, ali so prav oni skrivnostni posojilodajalec. Kot smo razkrili v Dnevniku, pa so se lani kratkoročne finančne naložbe (v kar bi lahko sodila tudi kratkoročna posojila HTC Dva) Merkurja povečale za skoraj 80 milijonov evrov.

matjaz.polanic@dnevnik.si

vesna.vukovic@dnevnik.si