Da bi se izognili prebavnim nevšečnostim, lekarniški farmacevti priporočajo vsem popotnikom oziroma dopustnikom, naj skrbijo za osebno higieno in premišljeno izbirajo hrano ter pijačo na poti. Pri tem priporočajo pitje ustekleničene vode ali druge pijače, ki je originalno zaprta.

Hrana naj bo dobro prekuhana in še vroča. Priporočljivo se je izogniti solatam in drugi hrani, ki ni toplotno obdelana oziroma je oprana ter pripravljena z vodo, ki ni preverjena. Zato priporočajo tudi sadje z olupkom, industrijsko pakiran sladoled ter pakirano suho hrano. Prav tako po njihovem mnenju ni priporočljivo uživati ulične hrane.

Kot so sporočili iz lekarniške zbornice, je največja nevarnost prebavnih motenj dehidracija, zato je treba nadomestiti izgubljene tekočine. V začetni fazi prebavne motnje lahko zdravimo sami s pomočjo farmacevtskih pripravkov. Kadar pa težave trajajo dlje časa in zelo izčrpajo telo, priporočajo obisk zdravnika. Pri tem opozarjajo na posebno previdnost pri pojavu prebavnih težav pri malih otrocih ali dojenčkih. "Pri njih je nevarnost dehidracije še večja, zato je pogosto potreben sprejem v bolnišnico in nadomeščanje tekočine v obliki infuzije," priporoča Čaterjeva.

Možnost okužbe pa je po navedbah lekarniške zbornice možno zmanjšati z uživanjem preprostih probiotičnih kultur za zagotavljanje dobre prebave in varovanje črevesne sluznice, ki so učinkovite pri preprečevanju in zdravljenju prebavnih težav. Primerne pa so tako za odrasle kot tudi otroke.

Pri zastrupitvah, driski ali napetosti farmacevti v lekarnah priporočajo uporabo aktivnega medicinskega oglja. Ob morebitnih prebavnih težavah pa so na poti dobrodošla tudi zdravila za zmanjševanje prekomernega izločanja želodčne kisline, odvajala v primeru zaprtja ter zdravila za preprečevanje potovalne bolezni in spremljajoče slabosti. Pri vseh zdravilih pa vedno upoštevajte navodila za uporabo.