Kriminalisti so podali kazensko ovadbo na podlagi kriminalistične preiskave, ki so jo začeli že leta 2009, so v sporočilu za javnost zapisali na koprski policijski upravi. Nekdanji predsednik uprave družbe, domnevno naj bi šlo za Roberta Časarja ter eden od članov nekdanje uprave naj bi bila osumljena storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic.

Po pojasnilih policistov je bilo v kriminalistični preiskavi ugotovljeno, da sta predsednik in član uprave z drugo gospodarsko družbo sklenila in izvajala pogodbo o poslovnem sodelovanju na področju varovanja in zaščite, čeprav je imela prva gospodarska družba za to dejavnost organizirano svojo službo.

Druga gospodarska družba, ki za izvajanje storitve varovanja ni bila registrirana in ni imela ustrezne licence, si je z izstavitvijo najmanj 24 računov za fiktivne storitve, pridobila premoženjsko korist v višini 76.500 evrov, prav toliko škode pa je bilo zaradi tega povzročene prvi gospodarski družbi.

Kazenska ovadba zaradi zlorabe položaja ali pravic in ponarejanja ali uničenja poslovnih listin je bila podana tudi zoper pooblaščeno osebo za zastopanje druge gospodarske družbe, ki je vodila postopke za sklenitev in izvajanje pogodbe ter potrdila in izstavila najmanj 24 računov za fiktivno opravljene storitve.

Nekdanji predsednik uprave naj bi poleg tega tudi odredil knjiženje in plačilo najmanj 30 prejetih računov čiščenja zasebnih oblačil enega od zaposlenih v isti gospodarski družbi. Računi so bili knjiženi kot stroški čiščenja službenih oblačil. Na ta način je ovadeni gospodarski družbi povzročil 3954 evrov škode.

Tudi v tem primeru so kriminalisti zoper vodilnega podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Ovadili so tudi nekdanjega člana uprave in vodja enega od centrov družbe, ki naj bi mu pri tem pomagala.

Zoper 39-letno vodjo enega od centrov v družbi so kriminalisti podali kazensko ovadbo še zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja poneverbe, šestih kaznivih dejanj ponarejanja listin in šestih kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Kot so pojasnili, je osumljena oseba med septembrom 2007 in marcem 2008 kupovala modna, cenovno draga ženska in moška oblačila. Oblačila je prevzemala z izstavljanjem dobavnic gospodarske družbe, v kateri je bila zaposlena, nakupe pa knjižila kot nakupe delovnih oblačil. Na tak način si je zase in za račun drugih, pridobila protipravno premoženjsko korist v višini 7547 evrov.