Janez Janšapredsednik SDS

Težko govorim za nazaj objektivno v tem smislu, da bi s tistim védenjem, znanjem in izkušnjami, ki smo jih imeli, lahko ravnali bistveno drugače. Če pa bi mandat ponavljali, z izkušnjami, ki jih imamo sedaj, kar seveda ni mogoče, potem bi bilo bistveno lažje. Recimo priprave na predsedovanje nam ne bi vzele leta dni in bi ga namenili za notranje reforme. Vodenje EU pa je seveda bil uspeh. Imeli bi tudi bistveno manj iluzij o dogovarjanju z opozicijo. Efektivno smo izgubili vsaj tri, štiri mesece, ko smo se usklajevali o pokrajinah, ki so jih nato blokirali iz političnih razlogov. Skratka, imeli bi veliko več efektivnega časa in manj potrate za razna usklajevanja, ki niso obrodila sadov. Ampak za nazaj je lahko biti pameten.

(...)

Mi smo zelo konstruktivna opozicija. Vse protikrizne ukrepe vlade smo podprli, vzdržali smo se le pri ukrepih, kjer gre za nespametno čezmerno trošenje državnega denarja za kupovanje socialnega miru. Predlagali smo tudi veliko svojih, a jih vlada ne upošteva.

Predčasne volitve niso odvisne od nas. Četudi bodo razmere slabše kot zdaj, to ne bo avtomatično pripeljalo do predčasnih volitev. Slovenija je v podobnem položaju kot Madžarska pred nekaj leti, ko je socialistična stranka celo priznala, da je pred volitvami lagala ljudem, vrstili so se protesti, država je skoraj bankrotirala, a ni bilo predčasnih volitev. Tudi pri nas bo zelo verjetno do konca mandata prišlo do zamenjave vlade ali vsaj do velike rekonstrukcije, ni pa verjetno, da bodo predčasne volitve. Razen če se bo trend zadolževanja in spotikanja ob izzivih krize tako povečeval, da bodo vladne stranke operativno razpadle.

Finance, 2. junija 2010