Visoki hrvaški politični predstavniki so se pogovarjali med slovesnostjo ob 10. obletnici delovanja organizacije Transparency International in niso vedeli, da jih medtem snemajo kamere. Josipović je na omenjeno Mesićevo izjavo odvrnil, da verjame, "da je tisto, kar je (Janša, op.a.) izjavil glede tiste zasedbe, referendumska bomba".

"Je, je, je," je Josipoviću pritrdila Kosorjeva. Z Josipovićem sta imela v mislih Janševe izjave v času kampanje pred nedeljskim referendumom o arbitražnem sporazumu, ko je med drugim povedal, da je v času osamosvajanja leta 1991 predlagal, da bi slovenska teritorialna obramba ali policija zasedli radarsko postajo JLA v Savudriji, potem ko bi se JLA od tam umaknila.

Hrvaški mediji ob tem dodajajo, da so Josipović, Kosorjeva in Mesić večkrat javno pozdravili izid nedeljskega referenduma v Sloveniji ter da je Kosorjeva pred omenjenim pogovorom napovedala, da se bo pogovarjala tudi z Janšo o njegovi podpori ratifikaciji pristopne pogodbe Hrvaške z EU.

Mesić je sicer izrazil razočaranje nad številom slovenskih državljanov, ki so glasovali za arbitražni sporazum, vendar je izrazil zadovoljstvo zaradi uspeha referenduma. Kot je dodal, je pričakoval boljši rezultat, ko gre za število glasov v prid sporazumu.