Italija je na nogah, pa čeprav se svetovno prvenstvo v nogometu sploh še ni začelo in je do 11. julija, ko naj bi Azzurri osvojili tako željan naslov svetovnega prvaka, še zelo daleč. Toda nogometaši so njene nastope podrobno spremljali, še posebej selektor Marcello Lippi, ki ni skoparil s pohvalami: "Francesca je simbol Italije. Njen boj in njena čustva so lahko vzor mojim fantom, da bodo podobno kot ona vsemu svetu dokazali, da so najboljši." Toda nogometaši niso bili edini, ki so zanjo stiskali pesti. Ko so ji le nekaj sekund po odločilni točki v roko potisnili prenosni telefon, je bila prepričana, da sta na drugi strani oče in mama. Kako zelo se je zmotila. "Čestitke. Uživaj v tem trenutku. Vsa Italija je ponosna nate," je poslušala 29-letnica in ostala brez besed, ko so ji povedali, da je ravnokar poslušala čestitke italijanskega predsednika Giorgia Napolitana.

Poklicna kariera v Milanu rojene teniške igralke se je sicer začela že leta 1998, a je njena zvezda zasijala le občasno. Lahko se sicer pohvali, da je osvojila štiri turnirje WTA in bila še šestkrat poražena v finalu, a desničarka nikoli ni sodila med tiste teniške igralke, o katerih se je veliko pisalo in govorilo. Pa čeprav je ena izmed redkih deklet (med najboljšimi 50. na svetu so le tri), ki na primer udarja enoročni backhand. Življenje le 1,66 metra visoke Italijanke po 5. juniju 2010 nikoli več ne bo enako, trenutno šestouvrščena na lestvici WTA bo že na naslednjem turnirju ena izmed favoritinj za končno zmago.

Schiavonejeva sicer goji precej klasičen slog igre, saj podobno kot večina deklet veliko uporablja močni forehand in rezane žoge pri backhandu, lahko pa se pohvali, da je v karieri prekrižala lopar tudi z zvezdnicami, ki že dolgo niso del teniške karavane: z Moniko Seleš in Mary Pierce se je pomerila po dvakrat, z Martino Hingis trikrat, z Jennifer Capriati štirikrat in Lindsay Davenport petkrat, vseh 16 dvobojev pa je - izgubila. Tudi sicer je med še aktivnimi igralkam kar nekaj takšnih, ki proti Italijanki še niso izgubile, na primer Ana Ivanovič, Venus Williams in Kim Clijsters. Slednja je celo dobila vseh 11 medsebojnih dvobojev!

Prve ne pozabiš nikoli, pravi znani rek, da pa svojega zmagoslavja Francesca resnično ne bo pozabila, ga je posvetila svojim staršem, na katere je tudi sicer zelo navezana. Celo tako zelo, da je predstavnikom sedme sile zaupala: "Želim si samo domov k očetu in mami, ki ju zelo pogrešam. V družinskem krogu bomo nato pojedli dobro kosilo ali večerjo, na katerem bo še nekaj najožjih sorodnikov."