Svetovna zdravstvena organizacija podpira študije o tabletkah za moške, ker to, da se pred zanositvijo zaščiti samo ženska, ni dovolj. Hormonska kontracepcija za moške je bila v središču pozornosti približno 2000 strokovnjakov na Evropskem kongresu o kontracepciji, ki je potekal konec maja v Haagu.

Visoka učinkovitost

V poteku so klinična testiranja več oblik hormonske kontracepcije za moške v enajstih centrih po vsem svetu. Moška tabletka je zdaj v tretji fazi kliničnih preizkušanj.

Splošne postavke kontracepcijskih tabletk za moške so popolnoma enake kot za ženske. Ključno je „zaščititi“ možgane. Z vnosom umetnih spolnih hormonov v organizem se zmanjša proizvodnja hormonov hipofize, FSH in LH, ki upravljajo spolne žleze. Tako izostane stimulacija spolnih celic za zorenje in zmanjša možnost za oploditev. Z drugimi besedami, v modih se zmanjša proizvodnja testosterona in zaustavi spermatogenezo, rast in razvoj spermijev, pojasnjuje prim. Ivan Fistonić, specialist človeškega razmnoževanja.

Dodaja še, da se najpogosteje uporablja moški spolni hormon testosteron, ki ga lahko, razen v obliki kapsul, v telo vbrizgamo tudi z injekcijo vsake štiri tedne ali podkožnega vsadka v obliki paličic, ki zagotavljajo večmesečno zaščito. Kontracepcija je učinkovita, če zmanjšajo število semenčic v enem mililitru na manj kot milijon. Navadno jih je v mililitru semenske tekočine več kot 20 milijonov. Rezultati so pokazali visoko učinkovitost takšne kontracepcije.

Za uspešno zatiranje zorenja semenčic so potrebni relativno veliki odmerki testosterona, sledi pa beleženje možnih negativnih učinkov. Skrb je povezana z morebitnimi negativnimi učinki pri visokih odmerkih testosterona za krvožilni sistem in prostato z vidika njene nenadzorovane in maligne rasti.