Breme slave je lahko obremenjujoče za vsako odraslo, osebnostno že razvito osebo, kaj šele za otroka, ki ga oddaja (in seveda neverjeten talent, tega ne gre pozabiti) tipa Slovenija ima talent, izstreli med najsvetlejše zvezde na nebu slovenske zabavne industrije. Lina Kuduzović, sedemletna deklica z glasom odrasle ženske, je v nedeljo osvojila prvo nagrado v vrednosti 50 tisoč evrov, poleg tega pa še slovenska srca. Dvorana je vsakič, ko je bilo omenjeno njeno ime, popolnoma ponorela, že pred finalnim nastopom pa je veljala za eno od favoritk.

"Vsaka oblika slave načeloma v večji ali manjši meri spremeni človekovo življenje. Kako bo slava spremenila Linino življenje, pa je po mojem mnenju predvsem odvisno od njenih staršev. Otroci si namreč svet, dogodke, ki jih ne razumejo popolnoma, interpretirajo glede na reakcije in razlage staršev," je dejala Tina Rutar, strokovnjakinja na področju razvojne psihologije.

"Če bodo njeni starši ostali "trdno na tleh" in načrtno vodili ter nadzorovali medijsko kampanjo, ki bo sledila ter njeno slavo ustrezno vmestili v njeno dosedanje življenje, potem lahko dogodek cela družina preživi razmeroma mirno," je še dodala.

Na vprašanje, kako starša lahko zaščitita Lino pred pastmi slave, pa je Ruatrjeva razložila: "Strašema bi svetovala, da celoten dogodek predstavita kot veliko pohvalo za njeno petje, hkrati pa ohranita njeno življenje čimbolj v stari obliki. Glede nagrade, mislim da višina nagrade za tako majhnega otroka ni bistvenega pomena, saj nima še občutka, kaj ta denar zares pomeni. Zato starša tudi ta del lahko popolnoma obvladujeta, težje bi bilo, če bi bila najstnica in bi razumela vrednost nagrade."

Seveda pa se s slavo vsakdo spopada po svoje. Britney Spears si je, na primer, ko je imela vsega dovolj, pobrila dolge svetle lase in doživela živčni zlom. Drugi (Drew Barrymore, Lindsay Lohan) se zatečejo v svet omame, alkohola in drog, iz katerega se je težko izvleči, zlasti če ste stari nekaj več kot deset let.

S pastmi slave se je soočala tudi še ne desetletna Britanka Connie Talbot, ki je leta 2007 dosegla (svetovno) slavo z nastopom v britanski različici „Talenta“. Deklica se je celo uvrstila v finale, a je nato ostala „srečna poraženka“. In čeprav sama nima pripomb glede lastne prepoznavnosti, pravzaprav je zaenkrat nad njo še navdušena, pa so o temnejši plati otroške slave spregovorili njeni starši. Sharon in Gavin Talbot sta namreč povedala, da so morali zaradi navala oboževalcev in medijev že večkrat spremeniti domačo telefonsko številko, prav tako pa mora Connie na vsakem koraku spremljati telesni stražar.

Jutri, torej v torek, 8. junija, se video ekipa Dnevnika odpravlja na pogovor z majhno princesko Lino in njeno družino. Če imate zanje kakšno posebno vprašanje, nam ga sporočite na online@dnevnik.si.