Na letni vrt Društva slovenskih pi sateljev, kjer je SDS postavila svoj volilni štab, so v prijetni hlad prišli skoraj vsi, ki na desnem političnem polu kaj pomenijo, čeprav je nekaj znanih obrazov manjkalo. Kot prvi med pomembnejšimi se je nekaj pred devetnajsto uro pojavil dr. Žiga Turk, ki se ni izneveril slovesu tehno frika, v roke je takoj vzel najnovejši tablični računalnik in potem celotno omizje informiral o gibanju rezultatov na spletni strani volilne komisije. Kasneje so pred velikim televizijskim zaslonom postavili skupaj nekaj miz in stolov, za katere so postopoma sedali Dragutin Mate, Eva Irgl, Vinko Gorenak, Vasko Simoniti, Branko Grims, Milan Zver, France Cukjati... Vzdušje ni bilo prav prešerno. Vmesni rezultati nasprotnikov sporazuma so se ves čas gibali okoli 48 odstotkov. Omizje je oživelo zgolj, ko je nekaj po osmi uri prišel Janez Janša, ki je bil deležen krajšega aplavza. Takoj je dal izjavo za medije, v kateri je na povedal zadrževanje ratifikacije hrvaškega vstopa v EU, dokler ne bo jasno, kako bo odločila arbitraža. Nato se je tudi on pridružil omizju, pri čemer je roko podal samo Turku in Širclju, ki očitno zelo visoko kotirata.

Aplavza pa ob prihodu ni bil deležen predsedujoči Zbora za republiko Gregor Virant, ki je kasneje za eno od ločenih miz razlagal, da je dal vse od sebe. Medtem se je Janez Janša zapletel v debato s Šircljem in Žigo Turkom, pogled k televizijskim ekranom, kjer so obnavljali rezultate, pa je dvignil samo še, ko so poročali, katere regije so arbitražni sporazum podprle in katere ne, ter ko je narodu spregovoril predsednik republike Danilo Türk. Večer se je vpričo rezultata referenduma razumljivo iztekel v nekoliko resigniranem vzdušju in razočaranju nad tem, da se je slovensko volilno telo razklalo. Debate članov ter simpatizerjev SDS na poletnem vrtu, ki jih je prišlo nepričakovano malo, so se usmerile na druge teme, Janša je Turka z nasmehom potrepljal po ramenih kot bodočega ljubljanskega župana, vendar je bilo očitno, da si vsi po naporni kampanji želijo predvsem nekoliko počitka.

Dovolj bi bil en glas več

Ta razlika se bo sicer zmanjšala, a referendum je dobljen. Tako so menili nekateri predstavniki koalicijskih strank – SD, Zares, LDS, DeSUS – že malo po sedmi uri zvečer, ko so na monitorju v Klubu Cankarjevega doma spremljali preštevanje glasov. Velike napetosti in nervoze med njimi ni bilo, večina je verjela v pozitiven izid, čeprav se je razlika v glasovih za in proti vedno bolj zmanjševala. Posamezniki so ugibali, ali bo rezultat morda podoben razmerju na zadnjih državnozborskih volitvah med koalicijo in opozicijo. Mnenja v vladajočih strankah o tem, ali so ljudje na referendumu glasovali za vlado (Pahorja) oziroma Janšo ali pa resnično za ureditev meje s Hrvaško, torej arbitražni sporazum, so bila različna. V pričakovanju tesnega izida je bilo pogosto slišati, da bo dovolj tudi en glas več. Tako je v Klubu CD zatrjeval tudi premier Borut Pahor, ki je med drugim povedal, da se je slišal po telefonu s hrvaško premierko Jadranko Kosor, ki ji je zagotovil, da tudi v primeru, če arbitražni sporazum na referendumu ne bi bil izglasovan, Slo venija ne bo blokirala vstopa Hrvaške v Evropsko unijo. Čeprav, kot je poudaril, verjame, da so volilci sporazum izglasovali.

Pri tem, ko so v Klubu CD na monitorju spremljali preštevanje glasov, so spremljali tudi televizijske prenose iz »nasprotnega tabora«, torej nasprotnikov sporazuma. Glede na včerajšnje odzive z letnega vrta in tudi samo predreferendumsko kampanjo v koaliciji vedo, da z zmago na referendumu zgodba še ni končana. Ne samo zaradi priprav na samo arbitražo, ampak tudi zaradi razhajanj z opozicijo, ki se ne končalo z razglasitvijo nedeljske odločitve volilcev. Težka bo še, je dejal eden od poslancev, ampak vsaj to poglavje smo končali.