V nadaljnjem izbornem postopku je posel izgradnje stavbe ob desnem mariborskem nabrežju pripadel podjetjem Meteorit, Alpine Bau in CPM, ki so ponudili ceno 33,7 milijona evrov. Ta ponudba je približno 4,2 milijona evrov dražja od konkurenčne ponudbe, ki sta jo oddali gradbeni podjetji Granit in Begrad, a je vodstvo univerze dalo prednost omenjenim trem podjetjem, ker so ponudila bistveno daljšo garancijsko dobo za novogradnjo, za katero je arhitekturno zasnovo oblikoval dunajski atelje Borisa Podrecce.

Iz izbornega postopka je univerza izločila tudi ponudbi družb SCT in Primorje, ker nista priložili zadovoljivih bančnih garancij. Izbrani gradbinci bodo imeli 20 mesecev časa za dokončanje gradbenih del, kdaj pa se bodo začela, bo odvisno od tega, ali se bodo neizbrana podjetja pritožila na izbor univerze in seveda tudi od tega, kakšna bo odločitev državne revizijske komisije, ki je pritožbeni organ v teh postopkih.

Znano je, da je dogajanje v zvezi z gradnjo medicinske fakultete že dvigovalo veliko prahu. Najprej zaradi lanske sporne poteze vodstva univerze, ki družbam Meteorit, Alpine Bau in CPM ni priznalo sposobnosti za izvedbo javnega naročila, in sicer z izgovorom, da njihova ponudba ni ustrezna, ker je na sodišču sprožen postopek za stečaj CPM. Zavrnjena podjetja so nemudoma zahtevala revizijo postopka. Državna revizijska komisija je januarja letos razsodila, da univerza ni postopala zakonito, saj je sodišče že zdavnaj ugotovilo, da zahtevek za stečaj CPM ni bil utemeljen. Komisija je univerzi naložila plačilo 10.000 evrov, omenjena podjetja pa so lahko oddala ponudbo za medicinsko fakulteto.

Univerza pa nikoli ni podvomila o tem, ali je Skupina MG sposobna izvesti to javno naročilo, čeprav je bil dejansko sprožen postopek zaradi insolventnosti proti družbama MTB in Stavbar, ki sta zdaj v prisilni poravnavi. Kandidatura Skupine MG je bila poleg tega sporna zaradi postopkov, ki jih je sprožil urad za varstvo konkurence. Po mnenju urada bi morala Skupina MG priglasiti koncentracijo, česar ni nikoli storila, zato je bila nad njihovo ponudbo vselej senca kartelnega dogovarjanja. Če bo univerzitetni posel dejansko pripadel Meteoritu, Alpini Bauu in CPM, omenjena priglasitev koncentracije ne bo več potrebna, ker družbeniška pogodba Skupine MG predvideva, da je bilo podjetje ustanovljeno izključno za gradnjo medicinske fakultete. Zatem bo ta pravna oseba ugasnila in jo bodo lastniki izbrisali iz sodnega registra.

tomaz.klipsteter@dnevnik.si