Sedemkratni svetovni prvak v najmočnejšem razredu Rossi, ki dirka na Yamahi, je na domačo dirko prišel z načeto in bolečo ramo, vendar pa je že na prvem treningu dokazal, da je v vrhunski formi in z najhitrejšim časom napovedal boj za že deseto zmago na veliki nagradi Italije. Na današnjem dopoldanskem treningu pa so mu visoki cilji v svetovnem motociklističnem prvenstvu prehitro padli v vodo. Grdo je padel v zavoju 13. Potem ko je izgubil nadzor nad motorjem v hitri šikani, ga je katapultiralo v zrak in je trdo pristal z desno nogo. Po padcu se je sicer pobral, vendar pa se je držal za poškodovano nogo.

Za zdaj še ni znano, koliko časa bo Rossi moral okrevati po, kot je zdaj znano, hudi poškodbi. Prvič v zgodovini Rossijevih nastopov v kraljevem razredu se bo zgodilo, da bo "Doktor" zaradi poškodbe izpustil dirko. Zdravniki so previdni v napovedih. Po navedbah spletne strani italijanskega športnega časopisa Gazzetta dello Sport je Rossi utrpel dvojni zlom, in sicer golenice in piščali. Šampiona iz Tavullie so nemudoma položili na nosila, s katerih je zbranim lahko le še pomahal v pozdrav, in ga s helikopterjem prepeljali v bolnišnico Careggi v Firencah, kjer ga bodo še danes tudi operirali. Poškodba bi utegnila šampiona stati vsaj dvo- do trimesečnega premora.

"Miren sem. V bolnišnici bodo storili, kar pač morejo," je za italijanske medije dejal 31-letnik.

Na uradni spletni strani motoGP.com navajajo besede zdravnika, ki je po nesreči pregledal dirkača, da gre za veliko hujšo poškodbo, kot so sprva predvidevali. Zdravnik omenja, da je dirkač po grozljivem padcu in kljub bolečinam ohranil mirne živce. Po pregledu z rentgenom so ugotovili, da je utrpel odprti zlom desne golenice, ko je kost predrla kožo, vendar pa na srečo ni poškodovala pomembnejše žile ali živca.

Dolgotrajno okrevanje bi za Rossija, ki je trenutno na drugem mestu v skupnem seštevku svetovnega prvenstva za Špancem Jorgejem Lorenzom, bržkone pomenilo slovo od želja po osvojitvi vnovičnega naslova. Jorge Lorenzo (70 točk) ima po dveh zmagah po uvodnih treh dirkah prednost devetih točk v skupnem seštevku prvenstva pred Rossijem (61). Rossi je eden najuspešnejših motociklistov na svetu in edini, ki je postal svetovni prvak v štirih različnih razredih. Vodja zdravstvenega osebja v Mugellu Claudio Costa napoveduje, da bodo Rossiju vstavili več vijakov za učvrstitev kosti.

Najhitrejši na drugem treningu je bil vodilni v skupnem seštevku prvenstva Rossijev moštveni sotekmovalec Španec Jorge Lorenzo, ki je tudi prvi favorit za zmago na nedeljski VN Italije, drugo in tretje mesto pa sta zasedla dirkača Honde Italijan Andrea Dovizioso in Španec Dani Pedrosa.

"Pole position" si je sicer drugič v letošnji sezoni privozil Pedrosa, ki je bil v kvalifikacijah hitrejši od Lorenza in Avstralca Caseyja Stonerja z Ducatijem na tretjem mestu.