Gulič je opozoril na to, da je poročilo zunanjega ministrstva ZDA o stanju človekovih pravic v Sloveniji v marsičem površno in pri navajanju nekaterih podatkov napačno. Tako so Američani med drugim v to poročilo zapisali, da je oblast večinoma spoštovala versko svobodo. Gulič se pri tem sprašuje, kaj je tisto, kar ni večinoma, kajti na njegov urad ni prišla nobena pritožba. Enako velja tudi za posredno trditev v tem poročilu, da je država muslimanom preprečevala graditev džamije. V resnici je razlog za zamude ta, da za začetek gradnje ni dovolj denarja. Podobnega mnenja, da slovenska država Američanom ni obvezna odgovarjati, kajti ne nazadnje podobna poročila pripravlja tudi švedsko zunanje ministrstvo, so po besedah Petra Pavlina tudi na pravosodnem ministrstvu. Zlasti jih je zbodla trditev, da slovenska oblast še ni začela reševati zahtevkov za vračanje skupnega premoženja judovske skupnosti pri nas. Povedal je, da judovska skupnost v okviru denacionalizacije - mimogrede, v tem okviru je že rešenih 98 odstotkov zahtevkov, odločeno je v 39.635 vloženih zahtevah - ni zahtevala nobenega vračanja premoženja.

Ne drži tudi navedba v poročilu State Departmenta, da v Sloveniji ni bilo vloženih obtožnic zaradi spodbujanja sovraštva in nestrpnosti. Po podatkih notranjega ministrstva je policija obravnavala 13 prijav kaznivega dejanja sejanja sovraštva in 48 prekrškov vzbujanja nestrpnosti. Res pa je, da je bila izdana samo ena obsodba (spodbujanje sovraštva na spletu), predvsem zaradi pasivnosti državnega tožilstva, meni tudi Jernej Rovšek iz urada varuha človekovih pravic. Na kritike tožilstvo odgovarja, da je, ko gre za sovražni govor, boljša preventiva kot pa kaznovanje.

Člani komisije se v vsebinsko razpravo včeraj niso spuščali, večinoma pa so se strinjali s predstavniki organov, ki se tako ali drugače ukvarjajo s kršitvami človekovih pravic, da so opozorila iz poročila ZDA sicer dobrodošla, vendar bi poročila v parlamentu ne kazalo več obravnavati posebej, ampak na primer med vsakoletno razpravo o poročilu varuhinje.