Sobota, 5. junija

Referendumski molk pred referendumom o arbitražnem sporazumu.

V Mariboru bo potekala slovesnost ob 65. obletnici zmage nad nacizmom in fašizmom ter vrnitve izgnancev, ki jo ob dnevu izgnancev organizirajo Društvo izgnancev Slovenije 1941-1945 in krajevne organizacije severovzhodne Slovenije, na njej pa bo govornica publicistka Spomenka Hribar.

Potekala bo redna konferenca ministrov za izobraževanje Sveta Evrope na Brdu pri Kranju.

Nedelja, 6. junija

Referendum o uveljavitvi arbitražnega sporazuma s Hrvaško. Volišča bodo odprta od 7. do 19. ure. Referendumsko vprašanje na glasovnici se bo glasilo: "Ali ste za to, da se uveljavi zakon o ratifikaciji arbitražnega sporazuma med vlado Republike Slovenije in vlado Republike Hrvaške, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 19. aprila 2010?"

Ponedeljek, 7. junija

M druga študija za instalacijsko različico različica 3. 0. 2. M obsega pet sklopov različic, ki raziskujejo in razvijajo načelo upri.se. Prvi sklop (M 1.x) se v obliki srečanja ukvarja z nezvedljivostjo dogodka na manj, kot je (2008 in še teče). Drugi sklop se v obliki predstave ukvarja z dokumentacijsko stranjo dogodka (2009 in še teče). Tretji sklop različic v obliki instalacije pokaže na večrazsežnostnost dogodka v obliki instalacije (2011). Četrti sklop različic vklopi virtualnost dogodka, ko se povsem preseli na video (2013). Peti sklop različic hologramizira celotni projekt skozi rimejk (predvidoma 2041), ko Gregor Kamnikar pri svojih sedemdesetih (kolikor je stara njegova mati ob premieri M 2.1) naredi rimejk vseh štirih sklopov različic. Če Gregor ne doživi svojega sedemdesetega rojstnega dne, pred tem naredi 4D-hologramski posnetek rimejka. "So Živadinov...noooot".

Torek, 8. junija

Slovenijales Bivanje v sodelovanju z medijsko hišo Delo prijazno vabi v salon Kresnik na knjižni večer. Tokratni gostje bodo nominiranci letošnje jubilejne Delove nagrade kresnik: Evald Flisar, Tadej Golob, Andrej E. Skubic in Jani Virk.

Sreda, 9. junija

Od 9. do 12. junija se bo knežje mesto spremenilo v prestolnico urbane kulture pod motom "Celje dogaja". Moči so združili Celjski mladinski center, Jazz društvo Celje in Hiša kulture Celje, ki so za Celjanke in Celjane ter obiskovalce od blizu in daleč pod skupno okrilje združili dva festivala - Džjezz 2010, mednarodni jazz festival knežjega mesta, in Etno urban festival, ki ga že tretje leto zapored pripravlja Celjski mladinski center.