In zdaj je ta subtilni britanski umetnik, ki ustvarja v industrijskem Porurju, o katerem sem iz gimnazijskih let vedela, da je predvsem dom nemške težke metalurgije in kemične industrije, kjer delajo denimo razvpiti Bayerjev aspirin, na krajšem obisku v Ljubljani. V ponedeljek je kot pravi profesor nastopil na fakulteti za arhitekturo s predavanjem, v katerem se je predstavil kot duhovit pripovedovalec zgodb. Slišali smo, kako si je sin liverpoolskega elektroinženirja, ki ni imel nobenega stika z umetnostjo, za 12. rojstni dan zaželel majhen japonski tranzistorček, s katerim bi si lahko krajšal mučne večere v internatu, in od očeta dobil doma narejen tranzistor v obliki opeke, ki ga je bilo nemogoče skriti pod blazino. Razočaranje je bilo veliko, a naučil se je, da je marsikaj mogoče narediti iz odpadnih materialov, da pa se je za to treba potruditi, delati. Toda umetnost ni ustvarjanje lepih stvari, nam je položil na srce, ni vprašanje lepega ali grdega; umetniki izumljajo nov jezik človeškega in človečnosti, material postane pomemben šele, ko o njem razmišljamo. Ko ptič splete gnezdo, vemo, da je to naravno delo, ko si človek zgradi hišo, pa, da je umetna tvorba. Na tem svetu skoraj ni več kubičnega centimetra zraka ali vode, v katerem ne bi našli človeškega poseganja v naravno okolje, je dejal. Zanj je kiparstvo radikalno raziskovanje resničnosti in tudi naporen fizični posel, ki ga ne zmore vsak, saj se odvija v prahu, smradu in hrupu. Garaški posel, kljub računalnikom in predstavnosti 3D-slike za načrtovanje del.

Kako izvrstno to počne Tony Cragg, lahko vidite te dni v ljubljanskem razstavišču TR3, kjer so na ogled štiri njegove skulpture: 700-kilogramska jeklena Strela (Bolt), 600-kilogramski Izločki (Secretions), sestavljeni iz igralnih kock, v tono patiniranega brona ujeti Sanjalec (Caugth Dreaming) in najnovejši, še nenaslovljen, neskončno lep marmorni kip značilnih craggovskih oblik. Not yet titled. Lahko ga sami poimenuje, kot ga boste začutili.

Ne tako dolgo nazaj sem si na Youtubu ogledala postavljanje treh ogromnih bronastih kipov v francoskem Montpellierju in poslušala hvaležno županjo, ki je slavila umetnika... Pomislite, ob vseh slavnih francoskih umetnikih so to veliko javno naročilo zaupali Britancu, ki za povrh še živi v Nemčiji!