Lani je dejal, da na Raam zaradi nepravilnosti, ki so ga prikrajšale za zmago, ne bo odšel nikoli več. Na nekaj več kot 4800 kilometrov dolgo pot se bo kljub temu odpravil, saj je želja po vnovičnem zmagoslavju prevelika. Priprave na letošnjo dirko so bile večji zalogaj kot v minulih letih, ker Robič ni več član športne enote slovenske vojske.

Po lanskem Raamu ste dejali, da ne boste več dirkali. Zakaj ste si premislili?

Lani sem protestno zapustil dirko tik pred ciljem. Ko so mi organizatorji dali vedeti, da sem zaželen in ko so odstranili človeka iz organizacijskega odbora, ki je bil udeležen pri farsi, sem se odločil, da bom poskusil še enkrat. Nisem želel čakati do prihodnjega leta, ko naj bi na dirki tekmoval Lance Armstrong, s katerim se želim pomeriti. Ko prideš v cilj Raama, ti na kraj pameti ne pade, da bi še kdaj tekmoval na tej dirki. Ko prideš k sebi, te ta težka preizkušnja potegne, spet postaneš zasvojen z njo.

Boste letos dodatno motivacijo poiskali v maščevanju?

Malo želje po maščevanju bo. Lani se je vse skupaj čudno izteklo. Dobival sem kazni, moj konkurent jih ni. Sem na višku psihofizičnih moči, zato bom poskusil še enkrat. V ZDA odhajam tudi zaradi neporavnanih dolgov.

Lovili boste peto zmago na Raamu.

To je prvi cilj, drugi, ki je zelo težko dosegljiv, je prekolesariti ZDA v manj kot osmih dnevih. Veliko bo odvisno od vremenskih razmer. Če ne bo mraza, dežja in protivetra in če ne bo težav z zdravjem, mi lahko uspe izpolniti oba načrta. Sem v dobri formi, v to sem prepričan.

Že med pripravami na Raam ste verjetno veliko pretrpeli...

Treniral sem izjemno dobro. Pol leta sem poleg kolesarskega treninga delal tudi v fitnesu z Evo Pogačnik. Treningi v fitnesu so mi zelo pomagali. Sem zelo hiter, tudi na klancu mi gre bolje kot v prejšnjih letih. Ogromno ur sem prebil na kolesu. Štiriindvajset ur na dan živim za ta šport. To vključuje prehrano, počutje, trening... Vem, da sem dobro pripravljen.

Pred vami je hud napor na meji mogočega. Kako ste se psihološko pripravili na dirko?

Psihološka pripravljenost se zvišuje z ogromno količino treninga. Letos sem imel že eno zahtevno preizkušnjo, dirko okoli Slovenije, ki je bila zelo ekstremna, ker je bilo slabo vreme. Moralo mi zvišuje tudi minulo delo. Ves trening, ki sem ga vložil v vseh letih, mi vliva moč.

Zakaj toliko časa vztrajate v tako ekstremnem športu?

Odgovor je preprost: ker imam veliko veselja do kolesarstva. Uživam v treniranju, dirkanju in izzivih.

Kako skušate prebroditi najtežje trenutke, ko ste povsem izmučeni in neprespani?

Spomnim se, da me doma čaka sin Nal. Takrat grem lahko čez vse.

Se vam dirka s finančnega vidika izplača?

Finančne nagrade za zmagovalca ni, zato se ne izplača. Stroškov je ogromno. Vse leto je treba zbirati sredstva, da lahko prideš na dirko, ki je draga . Potrebujem spremljevalno ekipo sedmih ali osmih ljudi. Logistično je nastop zelo zahteven.