Organizacijskemu direktorju Bogdanu Finku smo v vaši prisotnosti na VN Kranja predlagali, da na predstavitvi kot najbolj trofejni kolesar dirke ne smete manjkati. Prisotnost največjih imen je tudi na predstavitvah največjih dirk (Giro, Tour) že nekaj običajnega.

Lepo, da so me povabili. Sem šele prvič v tej vlogi. To je posebna čast in tudi zanimiv izziv.

Letošnja trasa je že kar standardna za krajše etapne dirke. Ena tipično gorska (Krvavec) in ena šprinterska etapa (Novo mesto) ter dve bolj razgibani.

Prvi dve etapi bo vse odprto, tako pred Medvodami kot pred Beljakom. Zadnja etapa, če le ne bodo razlike minimalne v sekundah, bo, kot vedno, le za šprinterje. Krvavec bo odločal.

Krvavca nimate v posebno lepem spominu.

Lani sem na Krvavcu v mrazu in dežju "zaružil", čeprav sem branil tretje mesto. Prav zato sem letos še bolj motiviran in se tega cilja letos prav veselim. V zadnjih petih kilometrih, kot pravi Matej Gnezda, ne bo več romantike.

Kaj objava celotne trase pomeni za kolesarje? Je trasa brez Vršiča lažja kot lani?

Dirko vedno naredijo težko kolesarji in ne trasa. Dirka je vsako leto na višjem nivoju, z močnejšimi ekipami, kar je priznanje za organizatorje, konkurenca pa naredi dirko težko. Letos bodo na štartu take ekipe, da o tem ne bo nobenega dvoma. Praktično je od informacije o trasi pomembnih le zadnjih pet kilometrov ali manj. Vse drugo so lokalne posebnosti, pri katerih imajo domači kolesarji morda kakšno prednost, za tujce pa je presenečenje. Taktika se običajno stokrat obrne. Vreme tudi. Doživel sem že vse. Sneg na Vršiču, hud mraz, vročino.

Zadnji del do Gospince na Krvavcu poteka po makadamu. Je kakšna primerjava s Kronplatzom na Giru?

Makadamski del na Krvavcu je praktično ravnina, primerjava je žalitev za Kronplatz.

Beljak bo za 40.000 evrov dirko Po Sloveniji gostil že petič. Ob prvem obisku leta 2004 ste Beljak zaznamovali prav vi z etapno zmago. Tudi etapa s ciljem na Ljubelju, čez katerega gre ta etapa, vam je leta 2003 prinesla prvo skupno zmago. Spomini?

Beljaka se je lepo spomniti. Z Valterjem Bončo sva leta 2004 bežala. Mladost bi se tedaj izkazala za norost, če mi Valter ne bi pomagal z nasveti, tako pa naju je glavnina ujela tik za ciljno črto.

Kako boste letos odšli na dirko, saj ste prvič v vrsti Adrie Mobila, ki ima sijajno zasedbo za vse različice, od šprinterja Marka Kumpa, hribolazca Tomaža Noseta, vsestranskih Uroša Murna, Kristjana Fajta, Blaža Jarca?

Tako kot na vse. Torej z željo po zmagi cele ekipe. To je osnova. Motivacija je glavna, kako pa se bo razpletalo, pa bomo videli.