Izraelsko veleposlaništvo na Dunaju je v elektronski pošti z naslovom Brutalna zaseda na morju prizor opisalo v zgledni prozi.

"Naši mornariški komandosi so padli naravnost v roke pripadnikom misije za Gazo," začenjajo prispevek o okrutnem obnašanju potnikov napadene ladje. Izraelski vojaki niso počeli nič neobičajnega. Sredi noči so nedolžno kot Rdeča kapica do zob oboroženi okupirali turško ladjo, ki je plula v mednarodnih vodah. Neoboroženi potniki pa so se jim v nasprotju z mednarodnim pravom in navadami v bližini Izraela uprli kot divji volkovi.

"Mornariški komandosi so se drug za drugim po vrvi spustili na ladjo. Potem se je zgodilo nepričakovano: potniki, ki so pričakali vojake, so v roke vzeli palice, gorjače in frače s steklenimi frnikolami in napadli izkrcane vojake. Vsakega bojevnika posebej so izolirali in ga hudo pretepli, vendar so se vojaki poskušali upirati in vračati udarce."

Nadaljevanje ima nekoliko komične poudarke.

"Na nesrečo vojakov so bili oboroženi samo z barvnimi kroglami, ki jih uporabljajo proti demonstracijam v Bilinu." Za bralce, ki ne poznajo podrobnosti širitve izraelskih kolonij na Zahodni breg, je treba referenco na Bilin pojasniti. To je palestinsko naselje v bližini Ramale z nekaj manj kot dva tisoč prebivalci, ki je stisnjeno med izraelsko kolonijo Modiin Ilit in betonski zid, ki so ga Izraelci zgradili globoko na ozemlju Palestine. Bilin je postal prizorišče rednih skupnih tedenskih protestov izraelskih in palestinskih mirovnikov proti okupaciji, apartheidu in življenju med bodečo žico. Veleposlaništvo v svojem poročilu povzame presenečenje izraelskih vojakov, "ki so pričakovali Bilin, prišli pa so v Bangkok."

"Bili so pripravljeni na srečanje političnih aktivistov, ki želijo protestirati, ne pa izurjenih uličnih bojevnikov. Vojaki so dobili ukaz, naj z besedami k predaji prepričajo aktiviste, ki se bodo upirali, in šele potem uporabijo barvne krogle. Osebno orožje so smeli uporabiti samo v skrajnih okoliščinah."

To si velja zapomniti.

Če se ponoči pelješ na ladji, ki jo iz helikopterjev zasedejo zakrinkani napadalci, se moraš obnašati tako kot v Bilinu, ne pa tako kot v Bangkoku. Skrbno moraš poslušati, kaj ti govorijo napadalci in sopotnikom, ki ne razumejo njihovega jezika, prevesti navodila. Takoj se moraš uleči na trebuh in dati roke na hrbet, ker se bodo ob vsakem drugačnem obnašanju vojaki počutili ogrožene in bodo streljali. Prav to se je zgodilo ubogim izraelskim komandosom.

"Napad na poveljniški most je postal nemogoč tudi po tem, ko je priletel drugi helikopter z novo enoto. ‘Mecite ročne bombe,’ je ukazal poveljnik 13. flote, ki je nadzoroval operacijo." Vojaki so odvrgli ročne bombe, vendar so izgredniki na vrhnji palubi, ki jih je bilo že trideset, še naprej tepli okrog trideset komandosov, ki so se drug za drugim spuščali s helikopterja.

Bila je strašna bitka mož na moža. Trideset izurjenih komandosov proti tridesetim civilistom. Neenak boj, v katerem so komandosi izgubljali. Enega so podrli na tla in padel je na spodnjo palubo. Obležal je v nezavesti. Komandosi so sprevideli, da gre za življenje in smrt. Protestniki so imeli v rokah palice, komandosi pa samo strelno orožje.

"Šele po tem napadu so pripadniki 13. flote prosili za odobritev uporabe strelnega orožja. Poveljnik je dal odobritev: 'Lahko streljate.'"

V nadaljevanju je bilo ubitih vsaj devet protestnikov, šestdeset pa je bilo ranjenih. V vsaj dvajsetih elektronskih sporočilih je celotna akcija natančno popisana.

Izraelska mornarica je napadla potniške ladje v mednarodnih vodah in pri tem ubila desetino potnikov. Po 3. členu rimske konvencije o nezakonitih dejanjih proti varnosti pomorskega prometa iz leta 1988 je nasilna zasedba ladje mednarodni zločin, prav tako je zločin pri tem ubiti ali raniti osebo. Sporazum tudi eksplicitno sankcionira, da se napadalci ne morejo sklicevati na samoobrambo, če se potniki uprejo nezakoniti zasedbi ladje.

Pa vendar je varnostni svet na pritisk ZDA namesto obsodbe sproduciral bled poziv na mednarodno preiskavo incidenta. ZDA, ki so poziv oblikovale, so se z njim strinjale in tudi same pozvale k preiskavi, ki jo bo opravila izraelska vojska sama.

Evropska unija se je z ustreznim jecljanjem pridružila pozivom k neodvisni preiskavi, ki naj razčisti okoliščine. Izraelci bodo v najhujšem primeru ugotovili, da so pri napadu storili napako ali dve. Najbrž zato, ker je bila ponoči tema, napasti podnevi pa je prenevarno.

To je zanimiva novost. Do zdaj je veljalo, da je samoobramba, če Izraelci streljajo Palestince, ki protestirajo proti zaplembi zemlje, kolonizaciji ozemlja, množičnim pobojem, letalskim napadom, režimu apartheida, uničenju družbe in zaporu za dva milijona ljudi v Gazi, kjer je prebivalstvu dovoljeno živeti samo v stalnem strahu na skrajnem robu preživetja z racionirano hrano in pretihotapljenimi dobrinami. Zdaj je vsaj sum samoobrambe v veljavi tudi, če v mednarodnih vodah streljajo na potnike potniških ladij, ki izražajo solidarnost z njimi in poskušajo po morju pripeljati humanitarno pomoč, ki je Izraelci ne dovolijo prepeljati po kopnem.

Združenim državam ne gre zameriti. Te so zaveznice Izraela in ga podpirajo z vojaškimi in finančnimi sredstvi v vsem. Varnostni svet je za Bližnji vzhod suspendiral mednarodno pravo in desetletja pristaja na kršitev ustanovne listine Združenih narodov. Njegove resolucije ne presenečajo.

Evropske unije pa ne moremo spacati iz obtožb, da sodeluje pri zločinu. Popolna blokada Gaze, zaradi katere je prišlo do napada na morju, je delo aktivne politike Evropske unije, ki z eno roko maha z listino človekovih pravic, z drugo pa štiri leta spodbuja gradnjo največjega koncentracijskega taborišča na svetu in sodeluje pri ohranitvi režima apartheida. Voditelji evropskih politik ne zmorejo ločiti dobro od hudega niti v svojih teritorialnih vodah Sredozemlja in tekmujejo v tem, kdo se bo na velike krivice odzval z bolj prazno floskulo.

Konsistentno in zanimivo zunanjo politiko ima Turčija. Zato tudi nima nobenih možnosti za vključitev v EU.