Dirka, Race Across America (RAAM), ima poseben status pri vsakem športniku, ki ima za cilj premagati skrajne meje psihičnih in telesnih zmogljivosti, poudarjajo prireditelji. Start preizkušnje bo 9. junija v kalifornijskem Oceansideu ob 21. uri po srednjeevropskem času, cilj pa v Annapolisu v Marylandu najmanj osem dni kasneje. Poleg pete zmage želi Robič, ki bo edini Slovenec letos na dirki, postaviti tudi rekord, ko bi Ameriko prekolesaril v manj kot osmih dneh.

Z lansko dirko ima Robič neporavnane račune, ko se je zaradi nekorektno prisojenih časovnih kazni znašel na drugem mestu, kljub temu, da je ves čas vodil, in se je proti koncu odločil za protestni odstop. Grenka izkušnja mu ni vzela poguma. Po tehtnem premisleku se je odločil, da bo letos znova preizkusil moči na svoji že osmi dirki po Ameriki. Odlično je pripravljen, vrhunsko formo je potrdil letos s četrto zmago na dirki okoli Slovenije (DOS Extreme).

"Lanska preizkušnja mi je pustila grenak priokus in imam en neporavnan dolg, tako da grem res tja po domače povedano 'napaljen'," je dejal Robič, edini Zemljan, ki je na RAAM zmagal štirikrat. Projekt je obsežen tudi po finančni plati. Stal jih bo od 25.000 do 30.000 evrov. Robič upa, da bodo sredstva zagotovili, čeprav se soočajo s precejšnjimi težavami. "V Slovenski vojski, kjer sem bil zaposlen zadnjih osem let, mi letos niso podaljšali pogodbe, tako da sem ostal brez službe. Slovenska vojska pa je bila tudi eden večjih pokroviteljev," je še dejal.

Razdalje, ki jih morajo premagati ekstremni kolesarji, so izjemne, ob tem pa so prepuščeni tudi na milost vremenu, mrazu, ko prečkajo visoke gorske prelaze, dežju, pripeki, nasprotnemu vetru. Pred kolesarji je več kot 4800 kilometrov, na poti bodo prečkali 14 ameriških zveznih držav, premagali kar 35.000 metrov skupne višinske razlike. Kolesarji ponavadi v cilj prikolesarijo po devetih do 12 dneh, v povprečju pa morajo dnevno prekolesariti od 400 do 500 kilometrov.

Poleg silnih naporov, ki jih ta dirka terja od posameznika, je največji sovražnik tekmovalca spanec oziroma pomanjkanje spanca. Ker kolesarijo po prometnih cestah, ima lahko izguba ravnotežja pogubne posledice. Zato so nepogrešljivi člen uspeha tudi spremljevalci. Robičeva spremljevalna ekipa bo štela osem mož, na čelu z vodjo Matjažem Planinškom, ki bo skupaj z ostalimi na svojem že sedmem RAAM skrbel za čim bolj nemoten potek Robičeve preizkušnje. Zdravnik je tudi tokrat prekaljeni maček Matej Svetec, ki ni zgolj zdravnik, temveč skrbi tudi za prehrano, po potrebi pa je tudi psiholog.

Robič je na dirki prvič zmagal leta 2004, nato pa je slavil še v letih 2005, 2007 in nazadnje 2008, ko je za pot od Pacifika do Atlantika potreboval le osem dni 23 ur in 33 minut. To pomeni, da je bila njegova povprečna hitrost približno 23 km/h, spal pa je le eno do dve uri na dan, v prvih 40 urah pa je celo vztrajal brez spanca.