"Kazen je nepravična in ilegalna," je med drugim v sporočilu za javnost zapisal 30-letni španski kolesar, v sporočilu pa je dodano tudi dejstvo, da nikoli ni bil pozitiven na dopinškem testu, čeprav sodi v krog športnikov, ki so med najbolj testiranimi na svetu.

Mednarodno športno arbitražno razsodišče je v ponedeljek potrdilo, da je španski kolesar Alejandro Valverde, po minulem Giru številka 1 na svetovni lestvici Mednarodne kolesarske zveze (UCI), zaradi dopinškega prekrška suspendiran za dve leti. Arbitraža CAS je tako potrdila zahtevo UCI in Svetovne protidopinške agencije (WADA).

Tako pri mednarodni zvezi UCI kot pri agenciji WADA so zahtevali suspenz Valverdeja zaradi razkritij v zvezi z novimi odkritji po velikem dopinškem škandalu v Španiji leta 2006 in povezave kolesarja z zdravnikom Eufamianom Fuentesom.

To so zahtevali kljub temu, da Valverde nikoli ni bil pozitiven na dopinškem testu, a naj bi ga vzorci DNA, ki jih je zasegla španska policija v Madridu, povezali z veliko športno mrežo, vpleteno v načrtno zlorabo krvnega dopinga. Italijanske oblasti so na podlagi teh dokazov že pred mednarodno arbitražo Valverdeju prepovedale dirkanje na italijanskih tleh do maja 2011.

Tudi krovne španske športne organizacije so potrdile, da bodo upoštevale odločitev CAS, po drugi strani pa dodale, da bodo spoštovale morebitno pritožbo kolesarja. Pri španski kolesarski zvezi so odločitev CAS označili za trdo, a žalostno. "A ne preostane nam nič drugega, kot da jo spoštujemo," so zapisali na zvezi. Predsednik zveze Juan Carlos Castano pa je ob tem obžaloval, da kolesarska zveza še vedno nima vseh relevantnih podatkov v zvezi z afero Fuentes, saj zveza ni imela vpogleda v sodniško dokumentacijo.