V Nemčiji predsednika države, čigar vloga je v prvi vrsti protokolarna, velja pa tudi za moralno avtoriteto, voli zvezna skupščina, ki jo skličejo v ta namen.

Lammert je povedal, da termina za volitve ni bilo enostavno določiti, ob tem pa je izrazil zadovoljstvo, da se jim je posrečilo najti datum, ko na svetovnem nogometnem prvenstvu v Južni Afriki ne bo tekem.

Nemška vladajoča koalicija je medtem že začela razpravo o možnih kandidatih za novega predsednika. V Berlinu kot možno kandidatko omenjajo sedanjo ministrico za delo Ursulo von der Leyen, sicer mater sedmih otrok, pa tudi finančnega ministra Wolfganga Schäublea, predsednika bundestaga Norberta Lammerta in še nekatere druge, poročajo tuje tiskovne agencije.

Köhler je v ponedeljek sporočil, da nepreklicno odstopa s položaja. Vzrok so bile njegove nedavne izjave o nemški misiji v Afganistanu, ki so kljub kasnejšim pojasnilom iz predsednikovega urada naletele na ostre kritike v nemški javnosti.

Odstop je v javnosti naletel na precej kritik. Danes se jim je pridružil tudi nemški center PEN, ki ocenjuje, da je Köhler na cedilu pustil ljudi, ki so verjeli vanj.

Obžalovanje zaradi odstopa je danes izrazil tudi predsednik evroskupine, luksemburški premier Jean-Claude Juncker. Dejal je, da je odstop predsednika, ki je bil cenjen, nerazumljiv ter je izguba za Nemčijo ter tudi za Evropo.

Odstop predsednika države prav v času finančne krize, s katero se spopada območje evra, je dodatne težave povzročil vladi kanclerke Angele Merkel. Ta se je soočila že z drugim odstopom v zadnjem tednu. Prejšnji teden je namreč odstopil predsednik zvezne dežele Hessen Roland Koch, poleg tega pa je nemški vladi v zadnjem času zelo padla javnomnenjska podpora.

Predsednikov odstop je danes tudi osrednja tema v tisku, tako nemškem kot v sosednjih državah. Poljski časnik Rzeczpospolita ugotavlja, da je bil Köhler preveč občutljiv za politika in ni prenesel kritik, temveč se je obnašal kot šef gospodarske ali finančne institucije.

Da Köhler ni človek besed, ugotavlja avstrijski Die Presse, ki meni, da je bilo dejstvo, da ni bil politik, njegov največji bonus, hkrati pa tudi njegova največja pomanjkljivost.

Köhler je danes še enkrat prišel v grad Bellevue, kjer je sedež nemškega predsednika in kjer je preživel šest let, ter se poslovil od sodelavcev. Predsednik je odločitev o odstopu sprejel sam, z njo pa je sodelavce in tudi kanclerko Merklovo seznanil šele, tik preden jo je sporočil javnosti.