Ti so zanjo v preteklosti predstavljali nočno moro.

Letošnje uspehe slovenske odbojke so začeli tlakovati igralci ACH Volleyja, ki so se uvrstili na zaključni turnir evropske lige, po klubski sezoni je bilo samo vprašanje, kako njihovo zmagovalno miselnost prenesti na mlado reprezentanco. Zveza se je dobro zavedala priložnosti, vedela je, da je treba vrhunsko nadarjenost igralcev dopolniti z drugimi zadevami, ki so potrebne za uspehe. Tako je reprezentanci zagotovila vse potrebne pogoje, piko na i pa je postavila s tem, ko je v Slovenijo pripeljala vrhunskega črnogorskega strokovnjaka Veselina Vukovića. Ta je svoje svoje izkušnje znal prenesti na igralce, predvsem pa je zgradil avtoriteto, ki je prejšnji slovenski selektorji niso imeli.

"Ko sem pogovarjal za posel v slovenski reprezentanci, sem se zavedal, kakšno kakovost imajo fantje. Če tega ne bi vedel, bi se danes sončil v svoji Budvi. A če sem iskren, o rezultatu nisem razmišljal. Iz objektivnih razlogov namreč nismo imeli veliko časa za priprave. Moja naloga je bila predvsem, da reprezentanci vcepim zmagovalno miselnost, da bo zmožna zmagovati velike tekme. Danes s ponosom, a brez evforije in emocij, lahko rečem, da nam je vsem skupaj to uspelo. Ta reprezentanca ima kakovost, da nastopi uvrsti tudi na svetovnem prvenstvu in olimpijskih igrah. Fantje si s svojim trudom, odnosom, profesionalnostjo in kakovostjo to zaslužijo, to je pokazala predvsem tekma proti odlični in izkušeni Španiji, prepričan sem, da bi, če bi igrali tako kot proti njim, padle še močnejše reprezentance. Seveda pa je to le začetek neke poti, obstajajo rezerve, čas za to ta mlada reprezentanca ima," je dejal Vuković, ki je pohvalil tudi vse zadeve, ki spremljajo ekipo.

"Vodstvo zveze je storilo vse, da nam zagotovi vse, kar potrebujemo. Z nami so ljudje, ki dan in noč skrbijo za nas. Pomočniki, statistik, zdravnik, maser, vsi so bili predani svojemu delu. Seveda pa so na prvem mestu igralci, jaz sem jim s svojimi izkušnjami le pomagal. Ta reprezentanca, v kateri mojstrov kar mrgoli - pri tem bi še posebno izpostavil Dejana Vinčića, Matevža Kamnika in kapetana Tineta Urnauta, ki so se pokazali kot vodje -, definitivno ima svetlo bodočnost," pravi Vuković.

Novi trener ACH Volleyja, Srb Igor Kolaković je na svoji predstavitvi dejal, da ima Slovenija veliko kakovostnih igralcev, ki so disciplinirani, manjka pa jim tudi nekaj improvizacije ter predrznosti. Najbolj izkušen slovenski igralec Sebastjan Škorc se z njim strinja, a meni, da je zapihal nov veter, ki bo nekaj spremenil tudi na tem področju.

"Z novim trenerjem smo dobili nekaj balkanskega pridiha. Imel sem veliko trenerjev iz drugih držav, toda menim, da Slovencem ustreza ravno to. Z novim trenerjem smo dobili tudi več predrznosti, kar se je že videlo tudi v igri. A to ni edino zaradi česar cenimo trenerja. Ne bom rekel, da prej nismo dobro delali, a gotovo ne tako dobro kot zdaj. Veliko pripomore k temu, da vsi Veselina zaradi njegovih dosežkov v preteklosti izredno cenimo. K dobrim igram pripomore tudi delo preostalih članov strokovnega štaba, seveda pa ne smem pozabiti zveze, ki nam je res omogočila, da nam ničesar ne manjka," meni Škorc.

Slovenske reprezentante zdaj čaka odmor, ki bo daljši prav zaradi tega, ker so se na evropsko prvenstvo uvrstili neposredno. Večina bo čas izkoristila za saniranje manjših poškodb, ki so se nabrale skozi naporno sezono, misli pa jim bodo gotovo ušle tudi na evropsko prvenstvo, to bo septembra naslednje leto na Češkem in v Avstriji. Čeprav so apetiti zdaj mnogo večji kot v preteklosti, reprezentanti ostajajo na trdnih tleh, njihov prvi cilj bo ena zmaga, ki je na treh prvenstvih zaenkrat še niso zabeležili.

"Ne bi se rad ponavljal in napovedoval rezultata. Lahko samo rečem, da bomo na prvenstvo odšli, da pokažemo svojo igro, če jo bomo, bo najbrž tudi rezultat prišel. A do prvenstva je še nekaj časa, do novih klubskih priprav pa bomo lahko uživali v teh uspehih. Pred sezono nisem niti v sanjah mislil, da bo tako uspešna. Zaključni turnir z Bledom, evropsko prvenstvo z reprezentanco. Naredili smo velike stvari, mislim, da odbojka v Sloveniji postaja ekipni šport številka ena. Odlično vzdušje, ki smo ga imeli v klubu, smo prenesli v reprezentanco, v kateri smo fantastično delovali. Bo pa take uspehe težko ponoviti, saj jih je vedno težje braniti kot napadati," je dejal podajalec Dejan Vinčić, eden od junakov slovenske odbojkarske pravljice, ki je v Tel Avivu igral poškodovan, kar pa se mu pri nastopih ni poznalo.

"Tako kot je bila sezona uspešna, je bila tudi naporna, napori pa se prav gotovo poznajo v našem zdravstvenem stanju. Sam sem si že na zaključnem turnirju poškodoval gleženj, bolečine pa so se nato prenesle na druge dele telesa. Tukaj me je uščipnilo v hrbtenici, a sem stisnil zobe in s pomočjo protibolečinskih tablet igral. Na koncu se je vse srečno končalo, vložek je bil prevelik, da bi sam take reči zaustavile pri pohodu na evropsko prvenstvo," je pojasnil Vinčić.

Slovenska reprezentanca je na turnirjih v Mariboru in Tel Avivu pokazala izredno profesionalen pristop, prav ničesar ni prepustila naključju. Medtem ko so Madžari, ki so sicer v prvi tekmi Slovence namučili in predvsem pri javnosti vzbudili določeno skrb, v Izraelu vsak dan uživali na plaži v bližini hotela, v katerem so bile nastanjene tuje reprezentance, so se Vukovićevi izbranci strogo držali načrtovanega programa, v katerem časa za užitke ni bilo. Tudi pred zadnjo tekmo proti Izraelu ne. Čeprav so že pred tekmo z Izraelom izpolnili svoj cilj, si po zmagi niso privoščili niti kozarčka šampanjca ali piva. Če bodo tako nadaljevali, bodo na evropskem prvenstvu izpolnili zastavljene cilje, še prej pa tudi v evropski ligi. Škoda je le, da jih ni zveza prijavila za kvalifikacije za olimpijske igre, meni namreč, da bo ta reprezentanca svoj višek dosegla šele v naslednjem olimpijskem ciklusu.