Na svetovnem veslaškem pokalu na Bledu so s finalom opravili tudi dvojni četverci. Zmage so se veselili Hrvati pred Italijani in Poljaki. Slovenija je zasedla šesto mesto. Brata Luka in Jan Špik, Gašper Fistravec in Andraž Krek so tekmo odlično začel, bili po 500 metrih v boju za eno prvih treh mest, v nadaljevanju pa so izgubili stik z najboljšimi.

Čop in Tufte četrta

Veslača Iztok Čop in Olaf Tufte sta na uvodni tekmi svetovnega pokala 2010 na Bledu zasedla četrto mesto. Zmagala je prva posadka Velike Britanije pred drugim britanskim čolnom in tretjima z lanskega svetovnega prvenstva, Estoncema.

Olimpijska in svetovna prvaka, Čop in Tufte, sta tekmo začela zadržano, na petem mestu, a sta imela vseskozi položaj, ki je omogočal vsaj naskok na srebro. V napetem finišu sta bila na koncu četrta, le delček čolna za Estoncema.

Slovenski veslači na Bledu dvakrat v finale

Na Bledu se bo danes zaključil svetovni pokal v veslanju, prva tekma sezone in prva velika veslaška tekma po 21 letih v Sloveniji. Za najvišja mesta se bosta potegovala tudi dva "slovenska" čolna - dvojni četverec in Iztok Čop v dvojnem dvojcu, ki nastopa pod norveško zastavo.

Iztoku Čopu je preboj v finale uspel skupaj z Norvežanom Olafom Tuftejem v "norveškem" dvojnem dvojcu. A kombinacija olimpijskih prvakov v polfinalu ni ponovila predtekmovalnega dosežka in zmage. Slovensko-norveška kombinacija je sicer brez težav priborila tretje mesto v polfinalu in napredovanje v finale, a sta bili prvi dve mesti, ki sta jih zasedla čolna Velike Britanije in Estonije, nedosegljivi. Iz drugega polfinala so v finale napredovali še en britanski čoln, Švica in Italija.

Suvereno se je predstavil tudi dvojni četverec pod taktirko drugega slovenskega veslaškega šampiona Luke Špika, ki je mlajšega brata Jana, Mariborčana Gašperja Fistravca in mladega Andraža Kreka popeljal do želenega nastopa v finalu. Slovenska posadka je bila suverena na treh četrtinah proge, v končnici pa jo je ugnala Ukrajina. Že v predtekmovanju so se v finale uvrstili čolni Hrvaške, Italije, Rusije in Poljske, kar trije finalisti lanskega SP, ko so se Poljaki v domačem Poznanju veselili celo zmage.