Zelo skrb vzbujajoča je tudi rast zadolženosti Kompasa. Od bilančne vsote v višini 58,7 milijona evrov je imel Kompas konec lanskega leta skoraj 99 odstotkov dolžniškega kapitala, kar je bilo 21,3 odstotne točke več kot konec leta 2008. Medtem ko so dolgoročne finančne obveznosti konec leta 2008 znašale 26,2 milijona evrov, kar je bilo osem odstotkov več kot leto pred tem, so se kratkoročne finančne obveznosti zmanjšale za 34 odstotkov, na 7,3 milijona evrov. Po drugi strani so se v obravnavanem obdobju kratkoročne poslovne obveznosti, se pravi tisto, kar Kompas dolguje svojim dobaviteljem, povečale za 19 odstotkov oziroma 7,5 milijona evrov, na 19,5 milijona evrov.

Dolgovi največjega slovenskega turističnega podjetja so strmo narastli v letu 2008. V tem letu so se namreč finančne obveznosti povečale za približno 20 milijonov evrov. To je bilo predvsem posledica tega, da je moral Kompas od svojega lastnika, hrvaškega podjetja Adriatica.net, odkupiti nekaj podjetij, med drugih tudi 51-odstotni lastniški delež znane hrvaške agencije Atlas. Ker Kompas ni imel sredstev za financiranje teh nakupov, pa se je moral izdatno zadolžiti. Pri tem velja izpostaviti, da je Kompas te nakupe preplačal, kar posledično pomeni, da je Adriatica.net izčrpavala Kompas.

Spomnimo, da so konec lanskega leta banke upnice na Hrvaškem komaj rešile podjetje Adriatica.net. Na podlagi dokapitalizacije v višini 30 milijonov evrov so novi lastniki tega podjetja postali Agrokor (z 20,3-odstotnim lastniškim deležem) in še šest drugih podjetij. Še vedno pa je odprta dokapitalizacija Kompasa v višini 15 milijonov evrov. Na podlagi skupščinskega sklepa imajo lastniki, med katerimi ima podjetje Adriatica.net 92-odstotni lastniški delež, čas za dokapitalizacijo do konca junija.

Zakaj so v minulem letu pridelali tolikšno izgubo in kaj je razlog za precejšen padec prihodkov v Kompasu, niso želeli komentirati, ker revizija matičnega podjetja in hčerinskih podjetij še ni končana, poslovnih rezultatov pa ni obravnaval nadzorni svet.

sebastjan.morozov@dnevnik.si