Kot pravi Grega Albreht, član uprave Zlatarne Celje, so gradbeno dovoljenje za hotel, ki bo v 15 nadstropjih imel kar 252 sob (za primerjavo: Hotel Lev jih ima 173), pridobili že konec lanskega avgusta, v teh dneh pa so začeli s pripravami terena za gradnjo. Po njegovih besedah bo to moderen hotel s štirimi zvezdicami, ki bo poleg nastanitvenih imel še kongresne in sprostitvene prostore. Vrednost naložbe je po projektu 21,324.890 evrov, delno pa bo financirana z nepovratnimi sredstvi, ki jih je Zlatarni Celje odobrilo ministrstvo za gospodarstvo prek razpisa za dvig konkurenčnosti turističnega gospodarstva. Iz evropskih strukturnih skladov naj bi tako po Albrehtovih besedah še letos začeli črpati 3,825.000 evrov, 675.000 evrov pa bo šlo iz državnega proračuna.

"Za investicijo smo se odločili, ker smo v tem videli nov izziv in poslovno priložnost. Zlatarno Celje vodi ekipa z dolgoletnimi izkušnjami tudi na tem področju," na vprašanje, kako to, da so iz zlatarskih zašli še v hotelske vode, odgovarja Albreht. Dodaja, da bodo s hotelom upravljali sami, z nekaj hotelskimi verigami pa se dogovarjajo za sodelovanje. Ob tem je še zanimiv podatek, da je zemljišče za hotel pravzaprav v lasti družbe BTC, Zlatarna Celje pa ga ima v dolgoročnem najemu z možnostjo odkupa.

Če naložba v hotel v BTC poteka po načrtih, pa je povsem drugače s hotelom Celovški dvori, za katerega je Vegrad prav tako dobil odobrena sredstva iz evropskih strukturnih skladov v višini štirih milijonov evrov. Po pogodbi o sofinanciranju projekta bi moral Vegrad hotel dokončati že marca prihodnje leto, vendar, kot vse kaže, gradnje ne bo niti začel. Kot je pred dnevi komentiral ljubljanski župan Zoran Janković, naj bi velenjski gradbinec zemljišče za hotel celo prodajal, s kupnino zanj pa naj bi končno dokončal stanovanjsko sosesko Celovški dvori.