Že včeraj smo poročali, da Gorše v sodnem sporu s Slovenijalesom zastopa podjetje Municipium S, ki od slovenske družbe zahteva za okrog 40 milijonov evrov iz naslova njenih terjatev do propadle Jugobanke. Iz dokumentov, ki smo jih pridobili v uredništvu Dnevnika, pa je razvidno, da je Gorše že leta 2007 prek pooblastila zastopal tudi ameriško "off-shore" podjetje Financial Angels, ki je bilo še do lani večinski lastnik Municipiuma S. Omenjeno ameriško podjetje je namreč oktobra 2007 postalo uradni lastnik pravne osebe Litostroja Holdinga, ki je osem let prej končal v stečaju.

Vse poti vodijo v nabiralnik v Delawaru

Čeprav dejanskega lastnika podjetja Financial Angels, ki je registrirano v ameriški davčni oazi Delaware, v javno dostopnih virih ni mogoče najti, obstaja več indicev, da je to prav Šarić. Ta je po poročanju srbskih medijev lastnik več podjetij nabiralnikov iz Delawara, med njimi tudi družbe Mateniko, ki je pred nekaj meseci od podjetja Financial Angels kupila Municipium S. Obe ameriški podjetji, Mateniko in Financial Angels, si delita isti nabiralnik v ameriškem mestu Lewes, po dostopnih podatkih pa ju upravlja isti skrbnik. Mimogrede, Municipium S je ime rimskega naselja, ki je v prvem stoletju našega štetja zraslo na območju današnjega črnogorskega mesta Pljevlja, od koder izvira Šarić.

Gorše je očitno bolj ali manj posredno povezan tudi z osebami, ki so jih slovenski kriminalisti pred dnevi pridržali zaradi suma trgovanja z mamili. Na naslovu njegove odvetniške pisarne tako deluje več podjetij iz skupine Finesto. Eno od njih (Finesto, d.o.o.) je že marca 2007 kupil Miloš Budisavljević, ki je dobri dve leti kasneje, natančneje novembra 2009, od domnevnega vodje slovenskih preprodajalcev kokaina Dragana Tošića kupil ljubljansko nepremičninsko podjetje Bela hiša, ki ga je ta le mesec dni prej ustanovil z vložkom v višini 250.000 evrov. Finesto se sicer ukvarja s poslovnimi storitvami, predvsem s hranjenjem dokumentacije v stečajih, tudi v tistih, ki jih je ali jih še vodi Gorše, za kar so mu podjetja v stečaju plačevala lepe denarje. Tako je Finesto po naših podatkih še pred kratkim skrbel tudi za dokumentacijo Zadruge S, ustanoviteljice propadle Hranilno-kreditne službe (HKS) Sicura, v lanskem letu pa je zabeležil 34.000 evrov prihodkov. Finesto v skladišču v Ilirski Bistrici hrani tudi dokumentacijo o stečaju Smelta International.

Od Finesta do "Američanov"

Čeprav podjetja iz skupine Finesto uradno niso v Goršetovi lasti, vsa nastopajo v poslih, kjer igra pomembno vlogo tudi Gorše, večina pa domuje na naslovu njegove odvetniške pisarne. Še več, po javno dostopnih podatkih so omenjena podjetja v minulih letih odkupovala premoženje v več stečajih, najmanj enega od njih pa je vodil Gorše. Tako je v stečaju družbe Plutal, ki ga je upravljal Gorše, pravno osebo in nepremičnine omenjene družbe, ki jo je konec devetdesetih z obveznicami reševala tudi država, odkupilo podjetje Finesto-Arhiv, ki ga je sodišče na predlog edinega lastnika Rudolfa Trčka izbrisalo konec leta 2006.

Prav poceni odkupovanje podjetij in njihovega premoženja iz stečajne mase je posel, ki je povezal Goršeta in podjetja, povezana s Šarićem. Še preden je Litostroj Holding oktobra 2007 prešel pod okrilje podjetja Financial Angels, je bilo njegov uradni lastnik podjetje Finesto-usluge. To ga je za dobrih 300.000 evrov kupilo iz stečajne mase in nekaj mesecev kasneje prodalo "Američanom", pri tem pa ustvarilo le slabih 2500 evrov dobička. Čeprav je uradni ustanovitelj podjetja Finesto usluge Rudolf Trček, naj bi vse niti iz ozadja vlekel Gorše, ki je vse faze posla očitno usklajeval z bodočimi novimi lastniki iz Financial Angelsa. Še preden so ti kupili Litostroj Holding, je bila namreč za njegovo direktorico imenovana Snežana Markulin iz Beograda.

Financial Angels tudi v hrvaški železniški aferi

Pri tem je ključen podatek, da je Markulinova prek podjetja Vizartis poslovno povezana s srbskim državljanom Slobodanom Resimićem, znanim pod vzdevkom Sloba Talijan, ki je po zatrjevanju naših srbskih virov tesen Šarićev sodelavec. Po poročanju Jutranjega lista naj bi bil Resimović vpleten tudi v nedavno afero z vračanjem denarja, ki ga srbske železnice dolgujejo hrvaškim, pri čemer naj bi po prvotnih načrtih del dolga moral končati tudi na računu družbe Financial Angelsa. Načrtovan posel je "odnesel" direktorja obeh železnic.

Goršeta nam včeraj popoldne ni uspelo priklicati na njegovo javno mobilno številko, v prazno pa je zvonil tudi telefon v njegovi odvetniški pisarni.

primoz.cirman@dnevnik.si sebastjan.morozov@dnevnik.si