Dan po finalu lige prvakov je v svetu novic odmevalo samo eno vprašanje: Ali Mourinho zares zapušča Inter in se seli k madridskemu Realu? "Dovolj imam italijanskega nogometa. Ne morem verjeti, da sem zadnja dva meseca svojo ekipo spremljal praktično s tribun," je v svojem slogu takoj po tekmi, ko so Interjevi navijači po dolgih 45 letih slavili naslov najboljših v Evropi, sporočil "the special one".

Z letošnjo sezono se je Mourinho vpisal v zgodovino italijanskega nogometa, saj mu je kot prvemu trenerju uspelo osvojiti tri najpomembnejše lovorike - italijansko prvenstvo, italijanski pokal in evropsko ligo prvakov. Pred 47-letnikom pa so že novi izzivi: želi si namreč osvojiti naslov najboljšega na stari celini s tremi različnimi klubi. Prvič mu je uspelo s Portom v sezoni 2003/04, dobra tri leta potem, ko je klavrno začel samostojno trenersko kariero pri lizbonski Benfici. Z nezvezdniško ekipo mu je uspelo doseči skorajda nemogoče, zaradi česar so se mu že v naslednji sezoni na široko odprla vrata vseh najboljših evropskih klubov. Kot je znano, je bil v lovu za Portugalcem najuspešnejši ruski tajkun Roman Abramovič s takrat neuspešnim Chelseajem, ki mu je ponudil več kot štiri milijone evrov letnega zaslužka. Čeprav mu z londonskim klubom ni uspelo osvojiti lige prvakov, pa se je kljub temu zapisal tudi v zgodovino angleškega nogometa. Pod njegovim vodstvom je Chelsea osvojil prvenstvo po dolgih petdesetih letih posta, v treh letih, kolikor jih je preživel na Otoku, pa je na Stamford Bridge prinesel šest pomembnejših pokalov. "V Angliji je njegova ekipa dosegla največ golov. Chelsea je pod njegovo taktirko igral agresiven in hiter nogomet. Prilagodil se je angleškemu stilu igranja. Na Portugalskem je izvajal pritisk na žogo, kar je portugalski način igranja nogometa, v Italiji pa je igral po italijansko," meni nekdanji vrhunski nogometaš Zlatko Zahovič, ki pa obenem deli mnenje mnogih športnih strokovnjakov, da je Jose Mourinho najprej človek, šele potem trener.

Njegova športna pot je potekala drugače od poti nekaterih trenerskih kolegov, ki so (bili) prepričani, da lahko takoj po vrhunski igralski karieri brez težav zasedejo klopi tudi najboljših evropskih klubov. Mourinho ni prehiteval s časom. Učil se je sproti tudi tistega, kar na prvi pogled nima nobene zveze z nogometom. Po neuspeli igralski karieri, uspešno zaključenem šolanju in treniranju mladinskih ekip je najprej več let vztrajal kot prevajalec-pomočnik ob velikih Bobbyju Robsonu in Louisu van Gaalu. Z odličnim znanjem portugalščine, španščine, francoščine, italijanščine in angleščine je postal pravi poliglot. Ker se je na začasnem delu pri sloviti Barceloni posvetil predvsem novinarskim konferencam, je kmalu spoznal tudi zakulisje medijskega sveta. Zavedati se je začel, da lahko razne kvazinovinarske zgodbe v slačilnico prinesejo več gorja, kot pa slabe predstave njegovih varovancev. O tem se je lahko še posebej prepričal na Apeninskem polotoku, kjer je imel opravka z najbolj angažiranimi športnimi novinarji in komentarji na svetu. "Zakaj ne bi prišli kar v slačilnico in na tablo napisali našo postavo?! Najverjetneje vas moti, da niste postali trener. Mislim, da bi vam bilo to v veliko zadovoljstvo," so Mourinhu popustili živci na novinarski konferenci pred tekmo z Werderjem iz Bremna v ligi prvakov, ko se je zapletel v pogovor z italijanskim novinarjem. Ob tem, da se je na svoji italijanski odisejadi večkrat odločil za t.i. silenzio stampa, zaradi česar njegovi varovanci niso po nepotrebnem polnili časopisnih člankov, je moral plačati tudi kazen v višini 13.000 evrov, ker je enega izmed novinarjev po tekmi z Atalanto lastnoročno odstranil z "neavtoriziranega" območja in mu na koncu namenil še nekaj zmerljivk.

Medtem ko je Mourinho s svojimi nastopi na in ob igriščih sprožal vale neodobravanja in kazni, pred polfinalnim srečanjem v Barceloni pa je moral celo pretrpeti metanje cigaretnih ogorkov in plastenk, so njegovi varovanci pridno delali na treningih in osvajali pokale. Mnogi ljubitelji nogometa so sicer prepričani, da je s takšnimi zasedbami, kot jih je imel Mourinho na voljo v zadnjih letih, lahko osvajati pokale, vendar pa že Realova zgodba dokazuje nasprotno. Portugalec je znal namreč svojim nadrejenim vsakič naročiti tisto, kar je potreboval, obenem pa ni nikoli pozabil, da ima opravka z množico egocentričnih zvezdnikov. "Tako je dober, da gredo silnice iz njegove glave direktno v glave igralcev. To kaže primer Lucia. Pri Bayernu je vodil žogo od svojega do nasprotnikovega kazenskega prostora, zdaj pri Interju pa ne sme narediti niti dveh metrov. Stoji v obrambi in izbija žogo. Mourinho ima močan vpliv na igralce," meni slovenska nogometna legenda Brane Oblak. Z njim se strinja tudi Zahovič, ki se je večkrat srečal z Mourinhom: "Je fantastičen človek in dober sogovornik. Rad ima zvezde, ki imajo pri njem poseben status. To, kar govori, namreč da obravnava vse nogometaše na podoben način, je čista manipulacija. Mourinho zna prepričati zvezdnike, da igrajo tako, kot si sam želi. In to je njegova moč." Podobno meni tudi Miran Pavlin, čeprav je moral zapustiti Porto ravno v času, ko ga je treniral portugalski strateg. "Na koncu sezone so se sicer odločili, da name ne računajo več, ampak Mourinho je bil zelo pošten in je jasno povedal svoje mnenje. Vedno je direkten in odkrit, zato ga imajo igralci radi. Mislim, da z izjemo Andreja Ševčenka nihče nima slabega mnenja o njem," je za Dnevnik povedal član zlate nogometne generacije.

Čeprav se na prvo žogo zdi, da ima Mourinho trdo kožo in da ga ne more nič več presenetiti, pa so solze po veliki zmagi na madridskem stadionu pokazale nasprotno. "The special one" je samo človek iz mesa in krvi. "Težko je bilo pozdraviti nogometaše, predsednika Morattija in navijače," je po tekmi izjavil Portugalec, ki s svojim odhodom ni želel obremenjevati navijačev in vnesti nemira v slačilnico pred velikim finalom lige prvakov. "Da se je v zadnjem trenutku dogovoril z Realom, je zgodba za male otroke. To je bilo že veliko prej dogovorjeno. Retorika je bila tukaj jasna: naj se izve po finalu," je prepričan Zahovič. Mourinho, ki po nekaterih podatkih ni izgubil tekme na domačem igrišču kar 130 zaporednih srečanj, naj bi kmalu prestopil h kraljevemu klubu iz Madrida. Ugibanja o teži nove pogodbe pa že nakazujejo, da bo Portugalec ponovno postavil nov mejnik v svetu nogometa.