Potočnik je na novinarski konferenci na sedežu delegacije Evropske komisije na Hrvaškem pojasnil, da potekajo sklepni pogovori o prehodnih obdobjih, posebej glede odpadnih voda, kakovosti zraka in industrijskega onesnaženja. Izpostavil je, da je okolje ob kmetijstvu eno izmed ključnih pogajalskih poglavij.

Opozoril je tudi, da so za Hrvaško pomembna sredstva iz evropskih skladov, da bi lahko popolnoma uveljavila pravni red EU na tem področju, ki zahteva veliko vlaganj.

Kot je ocenil, je Hrvaška na dobri poti, Evropska komisija pa ne pričakuje veliko težav pri izpolnjevanju meril. Obenem je pohvalil profesionalnost in kooperativnost hrvaških uradnikov in pogajalcev.

"Veseli me, da je priključevanje EU glavna prioriteta hrvaške vlade ter da Hrvaška vstopa v sklepno obdobje priprav za članstvo. Sicer pa obstajajo tudi izzivi, ki jih vsi dobro poznamo," je dejal Potočnik, ki je prvi evropski komisar za okolje, ki je uradno obiskal Hrvaško.

Potočnik je še dejal, da je svojim hrvaškim sogovornikom povedal, da so potrebni močni mehanizmi za koordinacijo med ministrstvi in ostalimi, ki so vključeni v varovanje okolja na lokalnih ravneh, ter da dobro sodelujejo tudi z nevladnimi organizacijami.