V medicini so prvi poseg z robotom da Vinci izvedli leta 1999, sistem pa so izpolnjevali tako, da ima robot po novem štiri roke, ki jih vodi operater s kirurško konzolo, ob bolniku pa sta med posegom še asistent in inštrumentarka. Za izvedbo vseh večjih operativnih posegov sta potrebna le dva kirurga, vemo pa, da pri laporoskopskih in klasičnih posegih sodelujejo trije.

Bolnik z rakom bo tako poslej imel na izbiro zdravljenje na klasični način, laparoskopsko zdravljenje, neoperativno z zdravili ter robotsko. Prednosti nove metode so: manj bolečin, manj transfuzij, manj zapletov, manj brazgotin, krajša ležalna doba, boljši rezultati zdravljenja in podobno. Vodilni na tem področju, Sandi Poteko je še posebej poudaril, da je robot namenjen za izvajanje težkih in zapletenih kirurških posegov, kot je na primer zdravljenje raka prostate. Ta je namreč po zadnjih podatkih najpogostejši rak med moškimi v svetu. Leta 2007 ga je imelo pri nas že več kot tisoč bolnikov, med katerimi je operativno zdravljenje potrebovala več kot polovica obolelih. Poteko je dodal, da si želijo opraviti dva posega na dan; v Celju robota trenutno upravljata dva operaterja, ki morata znati voditi celoten operativni poseg.

Naložba celjske bolnišnice je vredna 1,750.000 evrov. Strokovna direktorica Frančiška Škrabl Močnik je pojasnila, da je poseg, s katerim so doslej operirali že šest bolnikov, za slovenske paciente brezplačen.

Operacija sicer stane 5600 evrov, vendar bodo razliko (tisoč evrov, op.p) - stroški zdravljenja z robotsko kirurgijo so višji od dosedanjih - pokrili z donacijami večjih slovenskih podjetij. V prihodnje si bodo pri ZZZS prizadevali za višjo ceno operacij, izvedenih z novo metodo.