Jezdec valov (waverider) je poletel nad kalifornijsko obalo, potem ko ga je v zrak ponesel Boeingov strateški bombnik B-52 stratofortress. V zraku je X-51A s hitrostjo šestih machov nato letel 200 sekund, ko je moč posebnega reaktivnega motorja na letalu začela pojemati. Kot je ob tem sporočila ameriška vojska, je rekordni polet pri taki hitrosti pred tem trajal le 12 sekund, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Vodja programa X-51A v raziskovalnem laboratoriju ameriških zračnih sil Charlie Brink je poudaril, da so nad dosežkom naravnost navdušeni. Dejal je, da tokratni dosežek, vsaj kar se tiče zmogljivosti letalskih motorjev, enačijo s prehodom s propelerskih na reaktivne motorje po drugi svetovni vojni.

Prototip letala sta izdelali družbi Rocketdyne in Boeing. V slednjem so se tokratnega dosežka še posebej razveselili, saj menijo, da je to osnova za uporabo tovrstne tehnologije v več izdelkih. Tehnologijo bi bilo tako mogoče uporabiti v vesoljski tehniki, v vojaške namene, pa tudi za komercialne transporte.

Za potrebe ameriške vojske so doslej zgradili štiri letala X-51A. Tri preostale naj bi preizkusili jeseni.