Junija 2000 so postavili forum Družinska medicina, ki so mu sčasoma dodajali druge forume. V začetku je forume moderiralo šest zunanjih sodelavcev, danes jih je že 150. "Vsi delajo prostovoljno," je poudaril Primož Cimerman, ki je skupaj s Tomažem Borštnarjem ustanovil ta spletni portal. Največji zdravstveni forumi so ABC ginekologije, ki ga moderira Stanko Pušenjak, ki je v zadnjem letu napisal 9129 odgovorov, v tem času pa je forum obiskalo 239.158 obiskovalcev; sledi forum Pediatrija, ki ga moderira Tatjana Grmek, napisala je 8512 odgovorov, ki jih je bralo 181.115 obiskovalcev, na tretjem mestu pa je forum Družinska medicina, ki ga moderira Janko Kersnik, ta je v letu dni napisal 1762 odgovorov, forum pa je obiskalo 139.773 obiskovalcev. Zdravstvenih forumov je kar 90, na vprašanja uporabnikov pa odgovarjajo zdravniki in drugi strokovnjaki. Ti so skupaj objavili že več kot 500.000 strokovnih nasvetov, vsakega pa v povprečju prebere 35 ljudi.

Vsi se nekaj naučijo

"Na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana smo iskali načine, kako približati potovalno medicino splošni javnosti, zato smo se povezali z Med.Over.Net," se začetkov sodelovanja spominja Nina Pirnat, zdravnica epidemiologinja, ki moderira foruma Cepljenje in Potovalna medicina, od lani pa tudi nov forum o humanih virusih papiloma (HPV). Odgovarjanje na spletnih forumih lahko pripomore k večji ozaveščenosti ljudi, zato si želi, da bi se tudi drugi strokovnjaki posluževali takega načina ozaveščanja javnosti. Odgovarjanje na spletnem forumu je koristno tudi za strokovnjake, meni, saj se vedno pojavi vprašanje, na katerega ne vedo odgovora in o katerem se morajo poučiti tudi sami. Trenutno obiskovalce foruma Potovalna medicina najbolj skrbijo ošpice v Južnoafriški republiki, je povedala.

Zagotovljena anonimnost

Vprašanja ljudje postavljajo anonimno. Vendar se se Stanko Pušenjak ne strinja, da bi bili obiskovalci zato anonimneži, saj "že z vprašanjem povedo nekaj o sebi". Z odgovarjanjem na vprašanja na forumu vidi, kje komunikacija v ambulanti šepa: česa si pacienti ne zapomnijo, kaj pozabijo vprašati, česa ne upajo vprašati ali jih je sram vprašati. Tudi na videz zelo banalna in neumestna vprašanja povedo, česa se ta, ki sprašuje, še ni naučil ali se je morda narobe naučil, pove Pušenjak, rekorder v odgovarjanju, saj je do zdaj napisal že 70.000 odgovorov. Zaradi anonimnosti, ki jo omogoča splet, ljudje tudi lažje vprašajo kaj delikatnega. Pogovor z zdravnikom bi sicer moral biti zaupne narave, a v majhni Sloveniji zaupnosti ni mogoče vedno zagotoviti, ugotavlja ginekolog. Pa tudi pacient včasih svojemu zdravniku ne zaupa. Na spletu tudi preverjajo, ali so v ambulanti prav razumeli. "Spletni zdravstveni forumi tako predstavljajo nenadomestljivo dopolnilo klasičnemu zdravstvenemu sistemu," je prepričan.

Spletni portal Med.Over.Net podpirajo tudi pri ministrstvu za zdravje. Na začetku so bili do te novosti še nekoliko zadržani, a se je vizija Primoža Cimermana izkazala za pravo, je povedal državni sekretar pri ministrstvu za zdravje Ivan Eržen. Tako so v povezavi z MON na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje, kjer je bil Eržen prej zaposlen, ustanovili tudi spletni portal To sem jaz, ki je namenjen mladim. "Velikokrat rečemo, da je posameznik sam odgovoren za svoje zdravje. A vprašati se je treba tudi, kaj država stori za to, da lahko posameznik to skrb prevzame," je poudaril Eržen in vlogo pri ozaveščanju javnosti priznal tudi MON in njihovim zdravstvenim strokovnjakom, ki to uresničujejo v svojem prostem času.