Svojo odločitev bi lahko sporočila prej, a se je z vodstvom Smučarske zveze Slovenije usklajevala in pogajala kot slovenska vlada. Prav vodstvu zveze je najboljša slovenska športnica minulega leta dala jasno vedeti, da uradno ne bo objavila nadaljevanja kariere, dokler ne podpišejo pogodbe tudi s trenerjem Ivanom Hudačem in serviserjem Gianluco Marcolinijem.

V Ljubljani so jih zato sestavljali vso noč, predsednik zveze Tomaž Lovše je morda zaradi tega na slovesni trenutek malce zamujal. "Čevlje, ki sem jih obul oziroma ste mi jih dali, pomenijo, da večino časa namenjam zvezi," je pripomnil. Poznavalci so tem besedam pripisali veliko simbolike in potrditev dejstva, da SZS ne bo lahko voditi. Očitno je bilo še najlažje stopiti v kot s Hudačem in Marcolinijem: "Pogodbe so pomembne. Imamo malo šampionov in te moramo negovati."

Primož Ulaga, ki prav tako pri menjavi oblasti še nima urejenega statusa poslovnega direktorja, je bil mož odločitve: "Veliko časa smo s Petro in ekipo skupaj preživeli na pogovorih. In to je edina pot, da ekipa ostane skupaj. To so izkušnje, znanje in poznanstva. Veliko športnikov se pri Petri Majdič lahko še veliko nauči. Na Petro so vezane tudi pogodbe in zaradi njenega pristanka je bil izkoristek dober. Nordijci bodo imeli zaradi tega dobre pogoje." Prav na temo pogajanj je Petra povedala nekaj življenjskih resnic: "Gojite medčloveške odnose še naprej. Denar ni vedno tisti, ki plačuje ljudi, pač pa odnos, prijazna beseda, zaupanje. V tem je treba vzgajati mlade."

Petra Majdič je priznala, da je o nadaljevanju začela razmišljati takoj po prihodu iz Kanade. "Če bi bilo drugače, bi končala kariero v življenjski formi. Ko pa sem začela znova trenirati, predvsem na pobudo zdravnikov zaradi boljšega okrevanja, sem se sprva kar zgrozila. Pogosto sem pomislila, da se tega ne grem več. A se je motivacija vračala. So mi pa povedali, da bom imela napade, ko mi bo težko. Niti zdravniki ne dajejo garancije. Kolajno pa imam. No, zdaj gledam bolj naprej kot nazaj. Veliki kristalni globus je motiv. Po drugi strani se želim dostojno posloviti. Denimo na zadnji veliki tekme sezone. Še eno leto torej. In potem čao," je Petrina izpoved razlogov, zaradi katerih bo še vriskala.

Na dovtipe, da bo po koncu sezone 2011 podaljšala še za eno leto zaradi tekme svetovnega pokala na Rogli, kjer so tekaški stadion, projekt za osem milijonov evrov, poimenovali Arena Petre Majdič. "V Sočiju bom samo vodja slovenske olimpijske delegacije. Kolajno že imam. Z diamanti," pravi Petra. Mimogrede: kolesar Grega Bole, ki se je s podobno diagnozo poškodoval marca, je včeraj začel dirko po Bavarski.