Kot da bi šlo za prava veterana, sta Grega Žemlja in Blaž Kavčič opravila s svojima nasprotnikoma v prvem krogu, čeprav sta igrala proti mnogo višje postavljenima igralcema, ki sta za povrh še izrazita specialista za peščeno podlago. Najprej je šokiral Žemlja, od katerega se je v slovenskemu taboru še najmanj pričakovalo, toda proti Juanu Monacu je prikazal igro, ki zagotovo spada med top 20 na svetu. Argentinec se lahko pohvali, da je v karieri na pesku premagal celo kralja peščenih podlag Rafaela Nadala, a nikoli si ni mogel predstavljati, kaj ga čaka proti Žemlji, za katerega je na svoji spletni strani zapisal, da prihaja iz Slovaške. Tovrstnih zmot smo Slovenci že navajeni, Argentinci pa slovenskega tenisa še ne.

To se je potrdilo tudi ob zmagi Blaža Kavčiča nad še enim Gavčem Eduardom Schwankom. Slednji je sicer dobil prvi niz, nato pa najboljšega slovenskega igralca ni mogel več ustaviti. V strahu, da bi bi mu Kavčič v četrtem nizu zavezal kravato, je dvoboj raje kar predal. "Naredil sem veliko direktnih točk in lahko rečem, da je v moji igri viden velik napredek. Pri vseh stvareh, ki sem jim v zadnjem času posvečal več pozornosti, sem napredoval in izkazalo se je, da delam pravilno. Minus v moji igri je še vedno začetni udarec. Mislim, da bom z dobrim servisom in s takšno igro, kot jo imam, lahko premagoval tudi veliko boljše igralce kot doslej," je dejal Blaž Kavčič. Priložnost, da premaga boljše igralce, bo imel zelo hitro, saj ga v naslednjem krogu čaka Andy Roddick, ki je imel včeraj proti Fincu Jarkku Nieminenu ogromno težav. "Zelo sem vesel, da bom zaigral proti enemu od res velikih igralcev. Res se veselim tega dvoboja. Verjetno bom igral tudi na enem od dveh velikih štadionov tukaj v Roland Garrosu, kar bo še poseben užitek, saj je občinstvo tukaj neverjetno," je zaključil Kavčič, ki je tako kot Žemlja z uvrstitvijo v drugi krog prišel najmanj do 25.000 ameriških dolarjev.

Včerajšnji dan mladosti pa je bil manj srečen za Katarino Srebotnik, ki je izgubila po dveh urah in 11 minutah proti Čehinji Klari Zakopalovi. Srebotnikova je imela v prvem nizu kar štiri zaključne žoge za zmago, a jih ni izkoristila, kar se ji je maščevalo v tretjem delu, ko ni imela nobenih možnosti. V prvem krogu ženskih dvojic pa je s partnerico Carly Gullickson izgubila tudi Polona Hercog, ki jo danes čaka drugi krog v posamični konkurenci.