V fokusu bosta tudi skladatelja Franz Liszt in Robert Schumann (200 let od njunega rojstva), pa Bohuslav Martinu (120. obletnica rojstva) ter Lucijan Marija Škerjanc (100. obletnica rojstva). Častitljivo obletnico - 80. rojstni dan - bosta praznovala tudi slovenska skladatelja Alojz Srebotnjak in Ivo Petrić, enak jubilej pa tudi nekdanji vodja hišnega Slovenskega komornega zbora in še vedno njegov častni svetovalec, dr. Mirko Cuderman. Spomnili se bodo še ene osemdesetletnice, in sicer rojstva skladatelja Daneta Škerla, prihodnje leto pa bo tudi deseta obletnica od njegove smrti. Slovenska filharmonija bo sicer ponovno ponudila dva simfonična abonmajska sklopa - oranžni in modri abonma ter vokalni abonma s Slovenskim komornim zborom.

Živahno tudi do poletja

Še preden pa v SF začnejo novo sezono, bodo zaključili staro: ta teden jih čakata koncerta modrega abonmaja (solist Johannes Moser, dirigent Giancarlo Guerrero), 3. in 4. junija bosta še koncerta oranžnega abonmaja (violinistka Leticia Munoz Moreno, dirigent George Pehlivanian), ter potem 17. in 18. junija še zaključek abonmajske sezone s koncertoma devetega modrega abonmaja (hornist Stefan Dohr, dirigent Daniele Callegari). Junija jih čaka nekaj gostovanj zunaj matične hiše: najprej dobrodelni koncert v Volčjem Potoku, nato pa še tradicionalni koncerti po Sloveniji (Nova Gorica, Ptuj, Lendava, Slovenj Gradec).

Orkester Slovenske filharmonije bo 5. julija (kot koprodukcijski partner) sodeloval tudi pri odprtju ljubljanskega poletnega festivala, in sicer s solistkama vokalistkama Sabino Cvilak in Martino Gojčeta Silić, Slovenskim komornim zborom, Zborom Consortium musicum ter Orkestrom Slovenske vojske. Pod dirigentsko taktirko hišnega dirigenta Emmanuela Villauma se bodo z izvedbo druge simfonije poklonili skladatelju Mahlerju. Na Festivalu Ljubljana bodo sodelovali še enkrat, in sicer pri izvedbi baleta Ana Karenina.

Obletnice in novosti

"Osrednja misel prihajajoče sezone je uravnoteženost med programom, ki je pri nas malce manj poznan, hkrati pa bomo izvedli veliko del, ki lahko predstavljajo hrbtenico orkestrskega repertoarja," je poudaril Aleš Drenik, pomočnik direktorja in poslovni vodja programa. "Marca smo v našem abonmaju že slišali Mahlerjevo deveto simfonijo, jeseni bomo slišali še njegovo peto in šesto simfonijo in ponovno bo dirigent Emmanuel Villaume. Ob koncu sezone junija 2011 pa bomo obeležili jubilej Lizsta z izvedbama obeh klavirskih koncertov; solista bosta Dubravka Tomšič Srebotnjak in Louis Lortie," je povedal. Skladatelja Lucijana Marije Škerjanca se bodo spomnili decembra, ko bo na sporedu Koncert za harfo in orkester (solistka bo Mojca Zlobko Vajgl) in v SF še neslišana kantata Sonetni venec. Marjana Lipovška se bodo spomnili že na začetku nove sezone, njegovo Rapsodijo za violino bo izvedla mednarodno ugledna violinistka Tasmin Little, ki je sicer v SF že bila, slišati pa bo mogoče tudi Lipovškovih Sedem miniatur za godala. Obletnice bodo praznovali še trije skladatelji, ki so v preteklosti že pomembno sodelovali s SF. To so Alojz Srebotnjak, Ivo Petrić in Dane Škerl, spored pa bodo napolnili tudi s slovensko sodobno glasbo; naročilo za novo delo sta dobila dva nagrajenca Prešernovega sklada Aldo Kumar in Nenad Firšt.

Šestnajst skladb in še kakšno počez bomo na odru SF lahko slišali prvič. Med njimi je Drenik posebej omenil Barvo M. A. Dalbavieja, Simfonijo Metropolis skladatelja M. Daughertyja, Pet elementov Č. Čena (Wu Xing) ter Proti Ozirisu skladatelja M. Pintscherja, ki bo svojo skladbo dirigiral sam; premiera je bila denimo leta 2006 z Berlinskimi filharmoniki in dirigentom Simonom Rattlom. Med zanimivimi in še neslišanimi deli bo tudi Koncert za violončelo N. Mjaskovskega (v izvedbi Aleksandra Rudina), Letni časi A. Glazunova, Sedem smrtnih grehov K. Weila (v izvedbi Marjane Lipovšek) ter Koncertantna simfonija G. Enescuja. Med solisti in dirigenti, ki so z orkestrom SF že nastopili, bodo še Andrew von Oeyen, Matej Šarc, Heinrich Schiff, Urška Žižek, Uroš Lajovic, Janez Lotrič, Sabina Cvilak, Leopold Hager in drugi, prvič pa bomo lahko opazovali na delu dirigente Patricka Summersa, že omenjenega Matthiasa Pintscherja, Alaina Parisa, Aleksandra Markovića, Kery Lynn Wilson in Ivana Repušića. Prvič bodo gostje solisti violinistka Karen Gomyo, violončelista Christian Poltera in Marc Coppey ter pianisti Orion Weiss, Piotr Anderszewski in Nelson Freire.

Zborovstvo na višji nivo

"Želim, da se nivo zborovskega dirigiranja in (po)ustvarjanja dvigne še na višji nivo," je poudarila pomočnica direktorja za Slovenski komorni zbor Martina Batič (zbor sicer vodi Steffen Schreyer). Na prvem koncertu vokalnega abonmaja bo dirigiral nekdanji vodja zbora dr. Mirko Cuderman, skupaj s Consortium musicum ter hišnim orkestrom pa bodo izvedli Brucknerjevo Mašo v f-molu in njegov Te Deum, s čimer se bodo poklonili tudi Cudermanovi 80-letnici. Niti drugih dirigentov niso izbirali po naključju, temveč so z njimi želeli opozoriti strokovno javnost, svoje abonente, pa tudi ljudi, ki jih zborovstvo zanima amatersko; med gostujočimi dirigenti bo recimo Anders Eby, ugledni profesor na stockholmski kraljevi univerzi, v fokusu pa bo tudi nekaj slovenskih zborovodij, med njimi Tomaž Faganel in Batičeva. Slednja je še posebej opozorila na šesti abonmajski koncert, ko bodo gostili vokalno skupino Cosmos, ki je znana po klasičnem, pa tudi popularno-jazzovskem repertoarju (leta 2006 so bili na Eurosongu, bili so tudi predskupina pevke Björk in skupine AHA); s tem gostovanjem želijo nagovoriti predvsem mlade poslušalce.

V prihodnje nameravajo še bolj aktivirati slovenske skladatelje, predvsem mlade (letos sta izbranki Nana Forte in Tadeja Vulc, katerih noviteti bosta slišani na četrtem abonmajskem koncertu), da bi zanje pisali kakovostno slovensko vokalno glasbo. Priložnost je dobil še en slovenski skladatelj Črt Sojar Voglar, med tujci pa Hans Leenders, ki je v SF že gostoval kot dirigent. "Skladbo, ki jo bomo izvajali, je napisal prav lani v Ljubljani, ko je dirigiral našemu zboru," je še povedala Batičeva. Dodala je, da bo odslej vsako uro pred koncertom vokalnega abonmaja tudi srečanje s (po)ustvarjalci v dvorani Slavka Osterca (manjša dvorana v SF), kjer bodo spregovorili o sporedu tistega večera. Ker želijo biti svojim poslušalcem še bližje, bodo odslej omogočali, da bodo lahko zainteresirani sodelovali tudi na vajah zbora, kadar bodo to želeli.