Dan počitka, ki so ga imeli kolesarji na Giru v ponedeljek, je tekmovalcem prišel zelo prav. Danes jih je namreč čakala zahtevna gorska preizkušnja s ciljem krepko nad 2000 metri višine, pot do cilja pa je deloma potekala po makadamski cesti.

Z izzivi strmine in kamenja se je najbolje spopadel domači junak Garzelli. Zmagovalec Gira pred desetimi leti je pri 37 letih pokazal, da še vedno lahko užene mlajše tekmece, uspeha pa se je zelo razveselili. "To je eden najboljših dni v moji karieri. Pri 37 letih doseči kaj takega, je izredno." Ob Evansu je le še Francoz John Cardet z 52 sekundami zaostal manj kot minuto, vsi drugi so težak kronometer končali vsaj z minuto zaostanka za Garzellijem.

Čeprav ni bil povsem v ospredju, je Arroyo brez večjih težav obdržal rožnato majico vodilnega. Bil je 16., za zmagovalcem zaostal dve minuti in 16 sekund, toda v primerjavi s tekmeci, ki ga ogrožajo v skupnem seštevku, je izgubil le minuto. Tako tudi po 16 etapah ostaja prvi, najbližje je Italijan Ivan Basso. Ta je danes na cilju dosegel šesti čas, minuto boljšega od Španca, skupni zaostanek je tako zmanjšal na 2:27 minute. Še devet sekund več pa zaostaja Avstralec Richie Porte.

"Pripravljen sem na boj do konca. Ta etapa je bila zame izredno težka, a če bom tako kolesaril še naprej, lahko pridem do stopničk," je izzivalcem po etapi dejal Arroyo.

Edini Slovenec na Giru Gorazd Štangelj je kronometer končal na 116. mestu, za najhitrejšim si je nabral šest minut in 23 sekund zaostanka, skupno pa je tik pod stotim mestom; kot 99. ima 2:12:35 ure zaostanka.

Kako zahtevna je bila današnja etapa, priča nekaj podrobnosti: mnogi tekmovalci so bili na cilju po vzponu, ki je imel deloma celo 24-stopinjski naklon, tako izčrpani, da niso mogli niti sestopiti s kolesa. Zaradi ozke ceste in zaprtih ovinkov pa tudi ni bilo prostora za spremljevalne avtomobile in mehaniki so svoje dirkače oskrbovali kar na motociklih.