Na strm padec prihodkov so se v Merkurju odzvali predvsem z znižanjem stroškov blaga in materiala, ki so se znižali še za nekoliko več, kot je znašal sam padec prihodkov. Za petino so se znižali tudi stroški dela, kar je v veliki meri posledica znižanja števila zaposlenih. Teh je bilo konec decembra lani na ravni skupine le še 4829 oziroma 279 manj kot leto pred tem.

Kljub tem ukrepom se je dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) zmanjšal skoraj za polovico in padel na 21 milijonov evrov. Prav tako se je za polovico znižal tudi čisti dobiček, ki ga je bilo lani za 13,6 milijona evrov oziroma le nekoliko več kot leta 2006.

Zaradi padca tečajev na borzi, predvsem delnice Save, se je kapital Merkurja lani znižal za dobrih 40 milijonov evrov, na 294,5 milijona evrov, medtem ko so se obveznosti celo zvišale. Lani je sicer Merkurju uspelo reprogramirati posojila, kar nakazuje tudi podatek, da jim je uspelo dolgoročna posojila povečati na 133 milijonov evrov. Sočasno so se na 282 milijonov evrov povečale tudi kratkoročne finančne obveznosti. Skupaj je imel Merkur konec decembra lani 415 milijonov evrov finančnih obveznosti, kar je še dobrih 30 milijonov evrov več kot leto pred tem.

Da je Merkur v resnih finančnih težavah, nakazujejo tudi same obveznosti do dobaviteljev. Kljub bistveno manjšemu obsegu poslovanja so se namreč kratkoročne poslovne obveznosti Merkurja zvišale za skoraj 40 odstotkov, na več kot četrt milijarde evrov. Na drugi strani so bili kupci Merkurju konec preteklega leta dolžni kar slabih 150 milijonov evrov, kratkoročne terjatve pa so lani znižali za dobro desetino. Zaradi nakupa sedmih odstotkov delnic Save so se opazneje povečale tudi kratkoročne finančne naložbe Merkurja, vendar pa za zdaj ni znano, koliko od 186 milijonov evrov kratkoročnih in 394 dolgoročnih finančnih naložb predstavljajo posojila Merfinu. Merkur namreč letnega poročila še ni objavil, iz podatkov iz spletnega registra GVIN pa to ni razvidno.

matjaz.polanic@dnevnik.si