"Posebnosti tisti dan ni bilo, razen da ni bilo časa niti za počitek niti za osnovne potrebe. Tako da sem šele v ponedeljek zjutraj, ko sem predal službo, uspel poskrbeti za svojo diurezo," se je pošalil v petek, ko smo obiskali Klinični oddelek za nefrologijo UKC Ljubljana, kjer je po operaciji okrevalo šest zadnje presajenih bolnikov.

Kaj bolniku prinese presaditev ledvice?

Pri bolniku s kronično ledvično odpovedjo je treba, da lahko živi, vzpostaviti zdravljenje, ki nadomesti delovanje ledvic. Sam si rad predstavljam, da je to zdravljenje sestavljeno iz treh olimpijskih krogov: eden je hemodializa, ki je najbolj razširjen način zdravljenja ledvične odpovedi, in kjer čistimo kri prek umetne ledvice z zunajtelesnim krvnim obtokom, drugi krog predstavlja peritonealno dializo, kjer kri čistimo s pomočjo trebušne votline, tretja možnost pa je presaditev ledvice umrlega ali živega darovalca. Darovalcu odstranijo ledvico in jo vsadijo v telo bolnika, kjer začne opravljati svoje funkcije. Bolnik tako ne potrebuje več nadomestnega zdravljenja z dializo, prejema pa zdravila, da ledvice telo ne zavrne.

Je presaditev ledvice boljši način zdravljenja kot dializa?

Podatki do sedaj kažejo, da presaditev predstavlja dolgoročno gledano najbolj kakovostno zdravljenje kronične ledvične odpovedi: izboljša se preživetje bolnikov, zmanjša se število srčno-žilnih zapletov... Zelo pomemben je tudi socialni vidik; pri hemodializnem zdravljenju je bolnik primoran tri- ali večkrat na teden priti v dializni center vsaj za štiri ure, po presaditvi pa to odpade. Si pa lahko vsak bolnik sam izbere obliko zdravljenja ledvične odpovedi, za katero meni, da mu najbolj ustreza.

Kako bolnike pripravite na presaditev ledvice?

Ker morajo bolniki po presaditvi jemati zdravila, ki nekoliko oslabijo imunski sistem, moramo izključiti vsa kronična vnetna žarišča ali potencialne malignome, hkrati pa moramo poskrbeti, da je telo v optimalnem stanju, da je bolnik sposoben za operativni poseg. V zadnjem času temu posvečamo vse več pozornosti, saj v naši državi nimamo več zgornje starostne meje za presaditev, tako da se lahko presadijo bolniki glede na njihovo biološko stanje. Najstarejši bolnik, ki smo mu pri nas presadili ledvico, je bil star 74 let. Strokovna literatura pa pravi, da se prednosti presaditev po 74. letu starosti izgubijo in prevlada tveganje operativnega posega, ki pa je pri višji starosti veliko. Tako da moramo pri starejših bolnikih presoditi, ali bo bolnik s presaditvijo pridobil ali ne.

Prejšnji konec tedna je bil zelo pester. Kako je bilo?

Med koncem tedna sem bil dežuren dvakrat in smo z ekipo še štirih nefrologov speljali pripravo kar petih bolnikov, ki so v nedeljo dobili vsak svojo ledvico. Treba je izpostaviti koordinatorja transplantacijske dejavnosti v UKC Ljubljana Valentina Sojarja, ki mu je uspelo od doma priklicati dodatno ekipo zdravnikov, ki je prišla na pomoč tej, ki je bila v pripravljenosti, in sta sočasno delali dve kirurški ekipi. Ko iz Evrotransplanta dobimo ponudbo za določenega prejemnika, ga pokličemo po telefonu; prvi tak klic je bil v petek ob 23. uri. Bolnik pove, ali je kaj bolan, če ne, pride v UKC v ambulanto za bolnike s presajeno ledvico, kjer ponovno pregledamo izvide, napravimo dodatne diagnostične preiskave, da izključimo morebitne okužbe ali druge zaplete, bolnik pa opravi, če je potrebno, še dodatno dializo. Nato čakamo, da pride ledvica. Vse ponudbe tisti konec tedna so bile iz drugih držav, ki sodelujejo v organizaciji za izmenjavo organov Evrotransplant, in so organi prišli z letalskim transportom. Ko je organ v Sloveniji, ga pregleda operater in oceni, ali je ustrezen za presaditev. Potem naredimo še navzkrižni preizkus, kjer ugotavljamo, ali bi lahko prišlo do odklonitve presajenega organa v telesu prejemnika; če je preizkus negativen, se začnejo postopki za operacijo. Ledvico je načeloma treba presaditvi v 48 urah od odvzema, zadnji podatki pa kažejo, da je ustreznejši čas do 36 ur. Mi se trudimo, da je ta čas skrajšan na najmanjšo možno mero. Po presaditvi za bolnika skrbijo v centralni intenzivni enoti, drugi dan pa bolnika običajno preselimo na nefrološki oddelek, kjer ga spremljamo, dokler ne zapusti bolnišnice.

S tem pa se vaše delo najbrž ne konča?

Presaditev je za nefrologe šele začetek dela, saj bolnike spremljamo ambulantno leta dolgo in je to zdravljenje na dolgi rok. V tednih po presaditvi prihajajo bolniki na preglede v ambulanto za bolnike s presajeno ledvico dvakrat na teden, saj skrbno spremljamo delovanje ledvice in skrbimo, da se ne bi razvila pri bolniku kaka okužba, po enem mesecu pa se pregledi zredčijo. Po dveh letih po presaditvi bolnik potrebuje štiri kontrole na leto in tako ostane do konca delovanja ledvice.

Kaj so najpogostejši zapleti po presaditvi ledvice?

Zapletov je relativno malo. Pride lahko do krvavitve, ta kirurški zaplet načeloma rešujejo kirurgi. Ledvica lahko začne delovati z zakasnitvijo, kar se zgodi predvsem zaradi dolgega časa, ko je ledvica zunaj krvnega obtoka. Vendar se pri večini bolnikov, ki po presaditvi potrebujejo dializo, ledvična funkcija sčasoma popolnoma vzpostavi. Zaplet je tudi zavrnitev organa, čeprav bolnik že pred in po presaditvi prejme imunosupresivno terapijo. Zavrnitveno reakcijo takoj zdravimo, večinoma uspešno, tako kot večino drugih zapletov.

Kako gre minulo nedeljo presajenim bolnikom?

Trenutno so vsi v relativno dobri koži, pri enem ledvica še ne deluje optimalno. Če ni zapletov, lahko gredo bolniki domov osmi ali deveti dan po presaditvi. Vsaj trije od teh bolnikov bodo verjetno zelo hitro šli domov, dva pa bosta morala počakati nekaj dni dlje, da se prepričamo, da je vse v najlepšem redu.