Po mračnih letih 2007 in 2008 je v 15. etapi letošnje dirke Giro d'Italia na najtežjem klancu v Evropi "pobasal" prvo veliko zmago.

V zadnjega 3,7 kilometra, sicer skoraj šest ur in pol dolge maratonske etape (222 kilometrov), je pokazal zadnji obročnik še svetovnemu prvaku Cadelu Evansu in se po preobratu v 11. etapi vrnil v igro za končno zmago. Pred njim sta še trdoživi Španec David Arroyo (Caisse) v rožnati in Avstralec Richie Porte (Saxo) v beli majici mladega kolesarja, za njim pa najbolj nevarna Evans in Vinokourov. Ekipa Liquigas je že v sobotni etapi čez goro Monte Grappa s ciljem v Asolu izmučila konkurenco do konca. Potem ko je Vincenzo Nibali v samostojni akciji z drznim spustom in kronometrom na ravnini dobil etapo, se je Basso praktično v zavetrju Evansa in Scarponija pripeljal svež v cilj. Vse ostale so že v soboto prehiteli za debele minute.

Tudi v nedeljski etapi so pomočniki Liquigasa narekovali visok ritem čez vse tri manjše prelaze in tako izmučili konkurenco ter hkrati onemogočili ubežnikom, da bi velikim odškrtnili del pozornosti. Med temi je bil najmočnejši Valjavčev sparing partner na zadnjih treningih pred Girom, Francoz Ludovic Turpin. "Tako strmega in težkega klanca v življenju še nisem vozil," je pripomnil 35-letnik. Pri najmočnejši italijanski ekipi so pričakovano žrtvovali tudi Rečana Roberta Kišerlovskega, čeprav je imel možnosti, da bi se obdržal pri vrhu generalne razvrstitve. Nekdanji kolesar Adria Mobil je sedaj deseti.

Zanimivo, da je 32-letni Ivan "Grozni" Basso priplezal zadnji klanec iz Ovara na Zoncolan (10,1 kilometra, 1200 metrov višinske razlike, 40:40 minute) s 1770 višinskimi metri na uro, kar je izredno visok faktor glede na celotno etapo. V naravni amfiteater pred večino od 100.000 gledalcev, kot se jih je po oceni organizatorjev zbralo na gori Zoncolan, so zasledovalci kapljali v cilj z debelimi minutami zaostanka.

Za Bassa je bila to sedma etapna zmaga na Giru. Pred "prisilnim počitkom" zaradi sodelovanja z ginekologom Fuentesom (afera Puerto) je "Birillo" (pod to šifro je španski zdravnik vodil dokumentacijo o Bassu, sicer pa je bilo tako ime psu italijanskega asa) zmagal Giro tudi leta 2006. Sedaj mu bo očitno največji tekmec Arroyo. Prav pa je imel Gorazd Štangelj, da bodo časovne razlike do konca merili na "koledar". Dolenjec je imel v Karnijskih Alpah na etapi najbližje Sloveniji veliko navijačev. Italijanske kamere izpisov na cesti v njegovo čast in velikih slovenskih zastav niso mogle skriti.

Giro se bo naprej zavrtel v torek na še eni spektakularni etapi. Gorski kronometer iz San Vigilo na Kronplatz (Plan de Corones), katerega zadnji del poteka po makadamu, je 13 kilometrov s 1080 višinskimi metri.