Po podatkih omenjene raziskave je bilo aprila letos med posamezniki, ki vsaj mesečno uporabljajo splet, 91.208 oz. osem odstotkov mladih od 10 do 14 let. Od tega je bilo 59 odstotkov deklet, ki skupno opravijo skoraj milijon spletnih obiskov več kot dečki, v povprečju pa porabijo skoraj uro več časa na mesec za brskanje po spletu.

Medtem ko deklice preživijo na spletu povprečno šest ur in 38 minut na mesec, jih dečki pet ur in 44 minut. Hkrati se deklice ob brskanju na spletu v povprečju dlje časa zadržijo na posamezni strani (minuta in šest sekund) kot dečki (56 sekund).

Uporaba spleta med otroci v starosti od 10 do 14 let je na splošno zelo razširjena, saj se med uporabnike uvršča kar 92 odstotkov vseh v tej starostni skupini.

Otroci na spletu brskajo za zabavnimi vsebinami, kot so spletne igrice, risanke, glasba in filmi, se z vrstniki povezujejo v socialna omrežja, splet pa uporabljajo tudi pri reševanju domačih nalog in za pripravo raziskovalnih nalog.

Večina oz. 83 odstotkov jih do interneta dostopa od doma, kar staršem omogoča boljši nadzor nad njihovimi spletnimi aktivnostmi, izpostavljajo avtorji raziskave.

Raziskava MOSS poteka pod okriljem Slovenske oglaševalske zbornice, v obdobju 2009/2011 pa jo izvaja družba Valicon iz Ljubljane s podizvajalcem podjetjem Gemius.