Porte, ki je bil danes 39. s sedmimi minutami zaostanka za zmagovalcem, je pred sobotno gorsko etapo na 1675 m visoko goro Grappa, ki bo po pričakovanjih precej pretresla vrstni red, zadržal majico vodilnega, saj je 13. etapo končal v glavnini.

Belletti, ki se je rodil v Ceseni blizu cilja 13. etape, je tako slavil zmago na domačem terenu. Drugi je bil Novozelandec Greg Henderson, tretji pa Španec Iban Mayoz. To je bila druga letošnja etapna zmaga za Italijo, potem ko je 12. etapo dobil Filippo Pozzato.

Skupina 17 kolesarjev, med katerimi ni bilo nobenega, ki bi lahko ogrozil skupno vodstvo vodilnega Avstralca, se je odcepila že 63 km po startu etape. Svoje vodstvo pred glavnino je še povečevala in imela na 136. kilometru že deset minut prednosti. V Cesenatico, rojstni kraj nekdanjega zmagovalca Gira 1998, zdaj že pokojnega Marca Pantanija, je skupina prispela s sedmimi minutami prednosti pred glavnino, o zmagovalcu pa je odločal ciljni sprint.

"To je najlepši dan mojega življenja. Uresničile so se mi sanje! Občutek, ko zmagaš tako blizu doma, je res neverjeten. Doma sem namreč le kakšnih pet kilometrov od današnje ciljne črte. Ko sem odraščal, je bil moj veliki vzornik Marco Pantani in zmaga v njegovem rojstnem mestu je res nekaj posebnega," je po slavju dejal Belletti.

Belletti je v boju za etapno zmago premagal sicer boljšega sprinterja Hendersona, eden od favoritov Rus Vladimir Karpec pa je etapo končal na 17. mestu pet minut za zmagovalcem, s čemer je zaostanku za vodilnim Portejem odbil dve minuti in pol.

Edini slovenski kolesar na dirki Gorazd Štangelj, ki dirka za Astano, je bil danes 103, skupno pa je na 95. mestu.

Sobotna 14. etapa bo gorska; kolesarji bodo prevozili 205 km od Ferrare do Asola,40 km pred ciljem pa se bodo vzpeli še na goro Grappa.