Sezona se je za Kopitarja končala nekoliko pozneje kot njegove prve tri v elitnem tekmovanju, saj se je ekipa Kraljev prvič, odkar zanjo igra tudi najboljši slovenski hokejist, uvrstila v končnico. V prvem krogu zahodne konference so bili boljši tekmeci iz Vancouvra, vseeno pa je Kopitar poudaril, da je bil nastop v izločilnem delu NHL zanj izjemna izkušnja.

"V sezono sem šel zelo samozavestno. Tudi mene je malo presenetilo, kakšen začetek je bil. Nisem pričakoval, da bom novembra najboljši strelec lige. Ne vem, če so to pričakovali v klubu. A najbolj pomembno je, da smo kot ekipa zelo dobro startali. Tri leta prej naši začetki v sezono niso bili najboljši. Vedno smo se lovili, pa nam ni uspelo. Občutki zadnje sezone so bili zelo dobri. Zdaj pridejo še večji izzivi."

Na novinarski konferenci v Ljubljani, najboljšega slovenskega hokejista je v svoji športni trgovini gostil nekdanji smučarski as Jure Košir, je Kopitar izpostavil predvsem napredek ekipe in njene miselnosti. Medtem ko so v prejšnjih sezonah izgubljali tekme za gol ali pa izgubljali, potem ko so po dveh tretjinah vodili, se jim v pravkar končani sezoni to ni dogajalo prav pogosto - pravzaprav le na četrti tekmi končnice z Vancouvrom.

"Jaz sem se v končnici zelo zabaval. Veliko je pripomoglo tudi to, da smo začeli v Kanadi, v Vancouvru. Tam je hokej številka 1, kot vsi vemo. Vzdušje je bilo neverjetno. Celo mesto je bilo v pričakovanju vsake tekme, vsake minute na ledu. Ko si enkrat tam, si želiš to ponoviti in iti še dlje, kot smo šli. Vsi smo se imeli zelo dobro, ta čas je bil prekratek. A smo si rekli, da je to vredno ponoviti, da je vredno 'borbati' celo sezono, da igraš hokej v maju." Kopitar dodaja, da je bila njegova prva tekma v karieri v končnici res nekaj posebnega: "Moram priznati, da so mi šle kar kocine pokonci. Ko pa se je tekma začela, na to pozabiš in je spet samo tekma. Trema in nervoza sta hitro odšli, ne le jaz, vsi smo lahko sproščeno igrali."

Kopitar je sezono v rednem delu na 82 tekmah končal kot najboljši strelec Los Angelesa. Zbral je 81 točk za 34 golov in 47 podaj, v končnici pa na šestih tekmah dosegel še dva gola in tri podaje. Med drugim je bil nekaj časa vodilni na lestvici strelcev NHL, prvič je dosegel "hat-trick" ... Ti dosežki, skupaj z moštveno uvrstitvijo v končnico, odpirajo novo poglavje v njegovi karieri s Kralji: "Seveda, zdaj se začenja novo obdobje. Sploh po prvih dveh tekmah in po zmagi v tretji tekmi so se apetiti povečali. Vsi smo bili razočarani, ker smo dali prepoceni iz rok četrto tekmo. Naslednje leto bo ta cilj še višji in upamo, da bomo kos tem nalogam."

Čeprav je v polnem pogonu v ligi NHL in letos ni mogel pomisliti na nastop v reprezentanci, pa dresa s slovenskim grbom še ni povsem odpisal. Pohvalil je slovenske soigralce za njihov nastop na nedavnem prvenstvu v Ljubljani in vrnitev v elitno skupino. Če se bo v prihodnosti še kdaj ponudila priložnost za nastop za državno reprezentanco, jo bo z veseljem izkoristil, pravi. "Za reprezentanco zmeraj zelo rad nastopam. Če se vse izide s časom in če so stvari urejene, kot morajo biti, ni nobene ovire, da ne bi šel in igral za reprezentanco. Zelo rad pridem nazaj in igram s fanti, s katerimi smo enkrat že igrali v skupini A in se enkrat vrnili. Posebna čast je, če lahko igraš za svojo državo. Mislim, da bom še kdaj oblekel dres Slovenije."

Ker se Slovenija ni uvrstila na olimpijske igre, je imel februarja deset prostih dni. Mnogi njegovi klubski soigralci so takrat oblekli drese svojih reprezentanc, tako da ostaja olimpijski nastop za zdaj neizpolnjena želja. "Ni mi preostalo drugega, kot da tekme gledam po televiziji. Res pa je, da so OI največji dogodek, enkrat na vsaka štiri leta in mi je bilo malo žal, da ne morem biti zraven. Lepo bi bilo enkrat igrati oziroma doživeti ta spektakel. Upajmo, da se bomo kdaj tudi mi uvrstili, da bom tudi sam to občutil."

Pred Kopitarjem je zdaj poletje v domovini, ki ga bo izkoristil za počitek, pa tudi fizične priprave. "Nekaj malenkosti bo treba spremeniti pri treningu. A lansko poletje je bilo zame zelo dobro. Spoznal sem, kaj potrebuje moje telo, da lahko igraš 82 in še več tekem na najvišji ravni. Delovno naprej, tako kot doslej."