Brulčevo je k projektu oblikovanja tunike za Prešernov kip povabila Študentska založba, ki v okviru festivala Literature sveta - Fabula 2010 pripravlja današnja dogodka. S projektom je umetnica, kot je dejala za STA, začela že v začetku leta, ovire za realizacijo pa so bile predvsem administrativne narave. Pridobiti so morali namreč dovoljenja ljubljanske mestne občine, Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in drugih institucij, je pojasnila.

Tuniko krasita dve kitici iz Prešernove najdaljše pesnitve Krst pri Savici. Levo stran tunike je umetnica, ki sicer živi v Londonu, namenila Črtomirjevemu govoru oziroma klicu Bogomili, desno pa Bogomilinemu odgovoru. Dialog si je oblikovalka zamislila kot opis dveh glasov oziroma spiritualne in fizične ljubezni, ki ju je želela povezati tudi s sodobnostjo oziroma z žensko-moško interpretacijo ljubezni.

Črke na oblačilu so narejene v različnih tehnikah, od ročne šablonske izdelave, do šivanja, kvačkanja in pletenja. Gre za uporabo tradicionalnih tehnik v kombinaciji z umetniškim eksperimentiranjem, je pojasnila umetnica. Tuniko iz poliamida krasi 140 skvačkanih ali spletenih in 300 zašitih črk. Vseh znakov je po besedah umetnice 560. Po neuradni meritvi je skulptura visoka tri metre, podstavek pa meri še dodatna dva metra, so sporočili iz Študentske založbe.

Na Bregu ob Ljubljanici bodo dijaki do 17. ure prepisovali in tipografsko oblikovali Krst pri Savici na sto metrov dolgo žakljevino, je za STA povedala Zupaničeva. Ob tem jih bosta spremljala glasbenika Boštjan Gorenc - Pižama in Klemen Klemen. Izdelek nameravajo pozneje razstaviti, a primeren prostor še iščejo, je še povedala Zupaničeva.