Slovenke so si pred zadnjima tekmama priigrale lep izhodiščni položaj, na zaključni turnir stare celine se lahko uvrstijo tudi z dvema porazoma. Na dosedanjih štirih tekmah v kvalifikacijski skupini 4 so po dvakrat ugnale Italijanke in enkrat Belorusinje ter izgubile z Nemkami. Na lestvici imajo štiri točke prednosti pred tretjeuvrščenimi tekmicami iz Belorusije, tako da si lahko na njunem drugem medsebojnem dvoboju v Mogilevu - v primeru, da v Novem mestu izgubijo z Nemkami - privoščijo tudi poraz z devetimi goli, a ne smejo prejeti več kot 21 golov.

Vesna Puš, Sergeja Stefanišin in njune mlajše reprezentančne soigralke, ki od srede vadijo v Podčetrtku, se pred zadnjima tekmama zavedajo, da imajo škarje in platno v svojih rokah, navzlic temu pa nameravajo vse dvome o svoji udeležbi na zaključnem turnirju stare celine razrešiti že na prvem obračunu proti močnim Nemkam.

"Razmere v reprezentanci niso optimalne. Ana Gros in Tamara Mavsar se bosta zaradi nastopa mladinske reprezentance v Španiji članski izbrani vrsti pridružili šele v ponedeljek, Anja Argenti je zaradi težav z zdravjem odpovedala nastop, zaradi šolskih obveznosti malce nepričakovano tudi Alja Jankovič. Za nameček je zbolela Alja Koren, ki bo zagotovo manjkala na prvi tekmi v Novem mestu, nekaj možnosti pa je, da bo nastopila v Mogilevu," je uvodoma dejal selektor Ivica Rimanić in dodal: "Nekateri menijo, da bodo Nemke prišle v Novo mesto povsem nemotivirane, a sam nisem tega mnenja. Nemke vselej igrajo na zmago, tako bodo tudi proti nam. Na prvi kvalifikacijski tekmi v Wetzlarju smo resda visoko izgubili, a tri četrtine tekme smo jim bili povsem enakovredni. Proti Nemkam nismo brez možnosti, za pozitiven izid pa bo potrebno prikazati našo optimalno predstavo. Žal mi je, da v reprezentanci ne bo Jankovičeve, ki bi nam zelo koristila v naši nekoliko bolj globoki obrambni formaciji."

"Na evropsko prvenstvo se še nismo uvrstile, naslednjih dveh tekem pa se bomo lotili resno in odgovorno. V vsakem primeru si želim, da bi že v Novem mestu razrešili našo tekmovalno negotovost, hkrati pa želimo dokazati, da si zares zaslužimo nastop na decembrskem zaključni turnir stare celine," je na današnji novinarski konferenci v prostorih Rokometne zveze Slovenije dejala kapetanka Vesna Puš.

Na seznamu selektorja Rimaniča so naslednje igralke: Branka Zec, Maja Šon, Neža Mitruševska, Vesna Puš, Neli Irman, Špela Okleščen, Nina Jeriček, Mirjana Gojkovič (vse Olimpija), Sergeja Stefanišin, Amra Pandžič, Ana Gros, Alja Koren, Maja Zrnec, Tamara Mavsar, Neja Šoberl (vse Krim Mercator), Urša Oven, Tjaša Pikl (obe Zagorje GEN-I), Jana Bačar, Nuša Skutnik (Krka), Nives Ahlin, Laura Gerič (Celjske mesnine), Miša Marinček (Žalec), Maja Breznik (Sola), Barbara Varlec (Zaječar), Sanja Gregorc (Rocasa) in Teja Ferfolja (Burja).